Арт конкурс разказва за доброволчеството

1334
Арт конкурс разказва за доброволчеството
Снимка: Граждански будилник

Пожари, наводнения, бедствия, житейски несгоди … кризи. Често истинските герои в тези истории, са те – ДОБРОВОЛЦИТЕ - които носят необикновената сила да се обединяват за миг и да помагат за бързото справяне с всяка беда. И нищо не може да ги спре, когато вярват, че каузата за общото Добро си заслужава.

КОНКУРСЪТ

„Граждански Будилник“ 2023 търси онези социално ангажирани артисти, които искат да творят на тема „Свързани в Доброто: Силата да си помагаме“. За шеста поредна година творците могат да кандидатстват в три категории – „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Срокът е до 1 април.

ЖУРИТО

В категория „Фотография“ творбите ще оценяват Надежда Павлова – куратор на галерия Синтезис; Мирослав Маринов – фотограф, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа; Александър Николов – визуален журналист и дигитален човек, автор на мултимедийната документална история „Последният дар на човека“.

За словото ще следят три изявени имена, които ще търсят посланията на „Силата на Доброто“. Това са Захари Карабашлиев – български писател, драматург и сценарист, главен редактор в голямото българско издателство „Сиела“. Автор е на книгите: „Опашката“, „Хавра“, „18% сиво“; Веселина Седларска – журналистка с 40 години стаж в сферата. Работила е във вестниците „Сливенско дело“, „Черноморски фар“, „Труд“, „Стандарт“ и „Новинар“, в радио „Свободна Европа“, в сп. „Тема“ и в коментарния сайт „Редута“, сега публикува в „Портал Култура“; Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки, резидентен драматург на Националния театър на Люксембург.

Вдъхновението в илюстрациите ще търсят Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm; Розалина Буркова – визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като New York Times, Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci; и Весела Данчева – режисьор и продуцент на късометражни анимационни филми, основен двигател на платформа Компот Колектив и преподавател по анимация в Нов български университет и Национална художествена академия.

Българския център за нестопанско право кани творците да участват в Граждански Будилник и чрез езика на своето изкуство да разкажат истории за обединяващата енергия на доброволчеството, за хората, изповядващи вярата в доброто и хуманното.

Доброволчеството всъщност е другото име на сдружаването. Независимо дали е инициирано формално или не, дали е кампанийно или стихийно, доброволчеството свързва хората с Другите в името на голямата кауза – да се помогне.

НАГРАДИТЕ

Авторите на творбите от 3-те конкурсни категории, които бъдат оценени от журито на „Първо място“, на „Второ място“ и на „Трето място“, ще бъдат удостоени с парични награди от наградния фонд на конкурса по време на фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК, който тази година ще е на 1 юли в „Топлоцентрала“ – София. Избраните творби ще бъдат представени в изложба на открито в градината пред Народен театър „Иван Вазов“ в София от 3 до 17 юли 2023 г. и разпространени в онлайн изложба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com