Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО

13 юни 2024, 07:31 часа • 504 прочитания

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която ще се проведе днес и утре в Брюксел, Белгия, информира БГНЕС. 

Още: "Опорка на Путин": Министър отговори на президента за изпращането на български войници в Украйна

Форумът ще даде възможност за обсъждане на най-важните решения в контекста на подготовката на предстоящата Среща на върха във Вашингтон, САЩ, през юли, свързани основно с усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и подкрепата за Украйна.

Форумът

В рамките на срещата ще бъдат разгледани и редица ключови въпроси от дневния ред на НАТО, като изпълнението на новия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), повишаването на индустриалния отбранителен капацитет и осигуряването на необходимите ресурси за Алианса.

В рамките на срещата на министрите на отбраната ще се проведе работно заседание на Съвета НАТО - Украйна на ниво министри на отбраната, на което ще бъдат обсъдени дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна. Участниците в срещата ще получат актуална информация за ситуацията на бойното поле и текущите и бъдещи потребности на страната.

Днес служебният министър на отбраната ще участва в редовна среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. На срещата на върха във Вашингтон следващия месец се очаква президентът на САЩ Джо Байдън и съюзниците от НАТО да се споразумеят за нова система за предоставяне на по-предвидима и дългосрочна помощ за сигурност и военно обучение на Украйна.

Още: Министърът на отбраната разговаря с колегата си от Украйна

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес