БАН ще плаща 300 000 лв. на МВР за охрана на учебния ядрен реактор?

3732
БАН ще плаща 300 000 лв. на МВР за охрана на учебния ядрен реактор?
Снимка: Actualno.com

От свои отлично осведомени източници Actualno.com научи, че за охрана на учебния ядрен реактор в София, който е към Българската академия на науките (БАН), Министерството на вътрешните работи (МВР) е поискало над 300 000 лв. на година или по около 28 000 лв. на месец. 

Изпратихме запитване до пресцентъра на БАН, откъдето ни върнаха следното становище, което публикуваме без редакторска намеса:

По 11 престъпления на час са регистрирани у нас през 2016 г.

97 857 са регистрираните престъпления през изминалата 2016 г. Това сочат справки на Дирекция “Анализи и политики” на МВР. ...

"Със Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерство на вътрешните работи, с писмо от декември миналата година Министерството информира БАН, че е изменен механизмът на охрана от полицейските органи съгласно новата алинея 10 на чл. 92 от ЗМВР. Във връзка с настъпилите промени организациите, притежаващи право на собственост върху обектите, посочени в приложение 1, осигуряват финансови средства за обезпечаване на охраната от полицейските органи.

Необходимата сума за финансово обезпечаване на тази дейност за 2017 г. не е предвидена в бюджета на БАН. Още през декември 2016 г. БАН изпраща писма до двете министерства - МОН и МФ с искане , при възможност средствата да бъдат осигурени. В отговор от МОН ни информират, че не са планирали и не разполагат с финансов излишък, от другото министерство нямаме официален отговор.

Разбира се, ще се търси решение - като вероятно средствата ще се наложи да се вземат от субсидията на БАН, тазгодишния бюджет", уточняват още от пресцентъра на Академията.

Actualno.com потърси за коментар и Министерството на вътрешните работи, откъдето потвърдиха, че вече съгласно изменението на Закона за МВР подобни дейности по охрана подлежат на заплащане. Изпратихме и запитване до МВР с искане да бъде уточнена сумата за охрана на учебния ядрен реактор, което ще публикуваме след получаването му.

КАТ ще упражнява контрол, съобразно новите разпоредби в Закона за движение по пътищата

Създадени са нови материално-правни норми за поведението на водачите на моторни превозни средства (МПС), съобщиха от МВР. Това са: заб...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com