Безработицата у нас през ноември е 4,4%

970
Безработицата у нас през ноември е 4,4%
Снимка: БГНЕС

Безработицата у нас през ноември е 4,4 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност на показателя за този месец от съществуването на административната статистика на институцията. На годишна база също се отчита спад, който за този ноември е от 0,4 %.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 145 431, което е увеличение с 3444 души повече спрямо отчетените през октомври. През месеца са регистрирани нови 23 744 безработни. Те са с 1738 по-малко от предходния месец и с 906 лица по-малко спрямо регистрираните през ноември 2021 г. Други 609 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, предава БТА.

Българският бизнес с по-оптимистични очаквания за 2023 г. спрямо компаниите в Европа

Българският бизнес демонстрира по-оптимистични очаквания за икономическото развитие през следващата 2023 година спрямо компаниите в дру...

През ноември работа са започнали 11 416 души, а работа чрез бюрата по труда са открили 255 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 19,2 %, следват тези в търговията – 13,4 %,  хотелиерството и ресторантьорството – 6,1 %, държавното управление – 5,3 %, строителството – 5,8 % и други.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, продавачи, персонал, полагащ грижи за хората, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни, водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, преподаватели, металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 8439. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (28,9 %), следват търговията (13,6 %), държавното управление (10,2 %), образованието (8,1 %), хотелиерството и ресторантьорството (7,7 %) и административните и спомагателните дейности (7,0 %).

Назначени на субсидирани работни места през ноември са 787 безработни от рисковите групи - 267 по програми и мерки за заетост и 520 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. През месеца 377 безработни и заети лица са включени в различни обучения, а 664 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

Ефективни ли бяха мерките за запазване на заетостта у нас според БАН?

Ефективни ли бяха приложените мерки в България по време на пандемията за запазване на заетостта в страната? Според доклад на Българскат...

Вчера, по време на церемонията „Работодател на годината“, организирана от Агенцията по заетостта, служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров коментира, че 2022 г. е била трудна година, но я изпращаме с едно от най-ниските равнища на безработица през този период на годината. Лазаров отбеляза, че съвместните усилия между социалните партньори и Агенцията по заетостта са довели до още един добър резултат - намаляване броя на продължително безработните с 21 на сто. Само партньорството и съвместните усилия дават резултати, обобщи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com