Борисов и Живков гонят злото заедно с кукери (снимки)

59319
Снимки: БГНЕС

Над 1500 кукери от 12 групи изгониха злото от Благоевград предаде БГНЕС.

Точно в 10.30 часа днес заместник-кметът Валери Смиленов обяви началото на VI-традиционен фестивал на кукерските и маскарадни игри.

Дефилето откри групата от с. Лешко, представила традиционни народни обичаи. Дядо върху магаре около врата си бе закачил низа от неизкупения все още тютюн.

Хоро от маскирани с островърхи шапки мъже, размахващи окървавени саби и жени се изви около новогодишната елха в центъра на града.

Гвоздеят на фестивала представиха групата от с. Покровник, в която дефилираха Тодор Живков и бодигардът му Бойко Борисов. Те бяха върху платформа, на която имаше надпис: "XVII-ти пленум на ЦК на БКП. От трибуната звуча реч на първия партиен и държавен ръководител. Пред "пленума" пък покровничани с носталгия представиха отишлите в историята АПК. На предната част на трактора имаше лозунг: "С Тато и АПК-то всички сме добре".

12 групи подписаха споразумение с община Благоевград за участие в кукерския маскарад

12 сурвакарски групи ще участват във фестивала на маскарадните игри в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общината. Зам.-кметът по ...

Групата от Зелен дол пък представиха бригада първенец от ТКЗС, върху платформата имаше дори препариран кон, който възседна водещият Николай Кимчев.

В корито пък баби люлееха дете, което по чудо не изпадна от коритото-люлка. Рибар се определи като безделник, досущ като депутатите.

Правят музей на кукерите

Скоро в Симитли ще отвори врати Музей на кукера. Той ще се намира в читалището на града. Там ще бъдат подредени най-различни кожени ко...

Зелендолци представиха работещ старовремски тъкачен стан, зад който пък димеше печка, върху която се пържеше наденица и сланина.

Първи квартал се представи със скиори и ролери, бабите, качили се върху тях, кръшно въртяха снаги под съпровода на оркестъра.

Квартал Струмско се представи с походна фурна "Струмски чифлик", коминочистач, покачил се върху стълба чистеше кюнците направо върху замесвания хляб. А до замесваното тесто се перяха гащи, имаше и биене на мляко в бутимо.

Започва най-дългата Кукерландия

Най-дългата Кукерландия започва от днес в Ямбол. Международният маскараден фестивал ще продължи 5 дни, очакват се над 2500 кукери да ...

Втори квартал се представиха освен с всичко друго, най-вече с кукерите с огромни звънци. Във всяка група имаше черни и бели бабугери, които размятаха пред хилядите благоевградчани костюмите от дълги кози косми. Във всяка група имаше мечки и мечкари, традиционните старци, булка, поп и младоженец, както и танцьори.

Дефилето продължава, четиричленното жури има нелеката задача да избере победителите в 9 категории.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com