Бунтовници обстрелват позиции в Сирия с български ракети

19765
Бунтовници обстрелват позиции в Сирия с български ракети

Бунтовници от Първа брегова дивизия – част от Свободната сирийска армия, сражаваща се в северозападните части на Сирия, обстрелват град Кинсиба с ракети, произведени в България. Това става ясно от клип, публикуван в социалните мрежи от бреговата дивизия.

Видеото с българските снаряди БМ-21 Град първо се появи в сайта за видеосподеляне Youtube, а след това кадри от него станаха популярни и във Facebook. По последни данни бунтовниците от Първа брегова дивизия са изстреляли 40 ракети в правителствените позиции в Кинсиба, информира сайтът syria.liveuamap.

122 MM РЕАКТИВЕН СНАРЯД 9М28Ф „ГРАД-1”. Снимка: ВМЗ-Сопот

БМ-21 Град (а руски: БМ-21 „Град“) е съветска 122 мм реактивна система за залпов огън, базирана на бойната машина БМ-21.

Ракетната система е монтирана обикновено на шаси на „Урал-375Д“ или „Урал-4320“, което само по себе си представлява еволюция на катюшите. На Запад системата е позната като M1964.

"Реактивният снаряд е предназначен за унищожаване на минохвъргачки, полева и реактивна артилерия и моторизирани части, за унищожаване на жива сила и огневи средства на противника в окопи, траншеи, пътища на съобщение и опорни пунктове, за разрушаване на отбранителни съоръжения от полеви тип, за пробиване на проходи в заграждения и наблюдателни пунктове на противника, за унищожаване на тила на противника (железопътни възли, щабове, съсредоточение на войска), за едновременно поразяване на голяма площ на групови цели при залпов огън", информира сайта на ВМЗ-Сопот.

Припомняме, че според разследване на в. Guardian България и други източноевропейски държави са доставили оръжие за Сирия на стойност 1 млрд. евро. Изпратили сме седем самолета с автомати и муниции към Йордания и Саудитска арабия, откъдето се прехвърлят във военната зона.

"Ислямска държава" призова за нападения по време на конкурса "Мис Свят"

Терористите от "Ислямска държава" са призовали към нападения по време на предстоящия конкурс „Мис Свят“, който ще се провед...

А след взрива на граната на полигона в Анево от миналата есен, когато загина американският военен експерт Франсис Норвило, Reuters информира, че той и негови сънародници са тествали оръжия за сирийската опозиция, която САЩ тръгна да въоръжава за борба с „Ислямска държава“.

От ескалирането на конфликта в Сирия през 2012 г. 8 страни - Босна, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словакия, Сърбия и Румъния, са одобрили износ на оръжия и муниции в размер на 1,2 милиарда евро за Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция – ключовите оръжейни пазари за Сирия и Йемен. Хиляди автомати “Калашников”, миномети, ръчнопреносими гранатомети, ракетни установки и картечници са продадени по нов канал за оръжия от Балканите към Арабския полуостров и съседките на Сирия. Подозира се, че повечето оръжия са отишли за Сирия, според екип от журналисти от Балканската мрежа за разследваща журналистика и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност. В продължилото една година разследване са включени данни от износ на оръжие, доклади на ООН, проследяване движението на самолети и оръжейни договори.

Според британските журналисти от България са излетели общо седем самолета до Йордания и Саудитска Арабия, натоварени с оръжия. Оръжейната търговия с тези държави е легална, но проблемът е, че оръжието след това се прехвърля в конфликтни зони като Сирия и Йемен.

Същевременно през май зам.-министърът на икономиката Любен Петров съобщи, че износът на българска отбранителна индустрия се е повишил с над 50% през 2015 г. спрямо 2014. По данни на Министерството на икономиката през 2015 г. сме изнесли продукция за над 640 млн. евро. "България изнася за Близкия Изток, Индия, Северна Африка, в бивши социалистически държави и републики от някогашния Съветски съюз", каза тогава и изпълнителният директор на  ВМЗ-Сопот Иван Гецов. Печалба от 72,3 млн. лв. за първото полугодие на 2016 г. на фона на загуба от 1,65 млн. лв. за същите месеци на миналата година, отчете също така заводът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com