България се вдигна срещу монополите

51527

Цяла България скочи срещу електроразпределителните дружества, като освен в София и във Варна се стигна до сблъсъци с полицията.

Стотици варненци излязоха на протест и за кратко време те блокираха кръстовището пред общината в морската столица, като запалиха сметките си в знак на протест.

Сметната палата се заема с цената на парното, тока, водата и природния газ

Нескончаемите скандали и протести срещу високите сметки за комунални услуги - вода, ток, парно и природен газ, накараха парламентарната...

В морската ни столица напрежението беше най-видно пред сградата на централата на енергоразпределителната компания за Североизточна България "Енерго про". След като за кратко блокираха Аспарухов мост, протестиращите се насочиха към сградата на централата на ул. „Девня”. Там започнаха да хвърлят камъни и яйца, вследствие на което няколко прозореца бяха счупени. Полицията се намеси, за да арестува нарушителите. По думите на директора на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Тодор Иванов, който също е на място на инцидента, са арестувани няколко души.

Като част от протеста хората легнаха също и на пътя. Протестиращите носеха плакати: "ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН, Ен-Пр грабят от нас", "Енерго про – вън", "Да спрем чуждите монополи", "Спрете геноцида над българите", пише БГНЕС.

Недоволен гражданин носеше снимка с ликовете на редица политици на фона на разрушен град с надпис: "Тези височайши" персони осъществяваха мракобесния план "Ран-ът" срещу България". На снимката са лицата на Андрей Луканов, Желю Желев, Филип Димитров, Иван Костов, Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган".

В Благоевград ситуацията вече прилича на гражданско неподчинение. Над 3 000 скандираха "Мафия" по адрес на ЧЕЗ и правителството.

Огромно множество се събра пред клиентския център на ЧЕЗ при третия и най-многолюден протест в Благоевград. На първия, на 28 януари дойдоха едва 15-на души, на втория в понеделник протестиращите бяха 1 000, а днес тройно повече. "От Благоевград тръгна всичко, България се събужда", обяви организаторката на протеста Людмила Манова.

"Няма да търпим повече да ни стриже това правителство, ако то не се произнесе и вземе адекватни мерки за кражбите, които упражнява ЧЕЗ върху българските граждани, протестите ще преминат в гражданско неподчинение", обявиха от мегафона организаторите на протеста. "Мафия, мафия, на магистралата", скандираше множеството визирайки блокада на ГП Е-79 край града.

Организаторите на протеста обявиха, че инициативния комитет е регистриран и от утре стартира подписка за изгонването на ЧЕЗ по примера на Албания. Събралите се пред офиса на монополиста в 11 часа тръгнаха на шествие през целия град. "Скандиранията бяха: "Вън ЧЕЗ от България, всеки ден ще е така до победата"."Никой да не плаща ток, нека да са в шок" Поредният, четвърти протест бе насрочен за утре от 18 часа.

Протестите срещу сметките за тока се разрастват

Сметките за ток от декември миналата година предизвикват все повече протести, като към "бунта" на Югозападна България вече се включиха ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com