Българинът купува 4 пъти повече ципура спрямо шаран

1953
Българинът купува 4 пъти повече ципура спрямо шаран
Снимка: Кауфланд

Българинът е традиционалист във вкусовите си предпочитания, затова и най-предпочитаното месо у нас е свинското. Все повече сънародници обаче обръщат по-голямо внимание на здравословната и балансирана храна, което наложи рибата да присъства целогодишно на нашата трапеза. Това показват данните от анализ на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработен от Kaufland България.

Родно отгледана и вносна риба консумира българинът, ще измести ли ципурата скумрията и има ли регионални предпочитания при избора на риба попитахме Веселина Гюлева, ръководител отдел „Риба и замразени продукти“ в Kaufland България.

Г-жо Гюлева, наложи ли се рибата в седмичното меню на българина?

Българинът започна да обръща голямо внимание на здравословната и балансирана храна. Именно заради това рибата и морските деликатеси трайно се установиха на нашата трапеза. Забелязваме ясна тенденция, тези продукти се търсят с еднаква честота целогодишно, а също така рибните вечери вече не са само един път в седмицата.

Коя е най-търсената риба в България?

Най-продаваният вид риба си остава пъстървата. Тя все още държи челната позиция, независимо от голямото разнообразие от риба и морски деликатеси, което се предлага на българския пазар. Като цяло българинът предпочита родно отгледаните риби пред внесените от съседните държави. Това, което забелязваме обаче е,  че предпочитаните в миналото шаран и скумрия постепенно са измествани от ципурата и лаврака. За 2021 например ципурата се е продавал 4 пъти повече спрямо шарана.

Както споделих, рибата вече се консумира целогодишно и повече от един път седмично, но няма как да не отбележим Никулден, където продажбите в категорията „риба“ скачат драстично, а търсенето на шаран за празника е рекордно.

Има ли някакви регионални особености при консумацията на риба в различните градове в страната?

Има и те са повлияни от някои географските предпоставки, както и от чисто вкусовите предпочитания на клиентите ни. Първият избор в по-голямата част от страната е за пъстървата. Освен нея, в столицата най-купувани са сьомгата и лаврака. Най-предпочитаната риба в Пловдив и в Русе е пъстървата, следвана от шарана и скумрията. Във Варна много популярни са морските дарове като скариди и калмари, както и ципурата, а в Бургас предпочитанията са за черноморски улов, като топ артикул са мидите.

Има ли мода при формиранета на рибните предпочитания?

С всяко свое пътешествие, всеки човек открива нови храни и екзотични вкусове. Вкусът на потребителите се променя с времето, като пример за това е предпочитанието към сьомгата. Тази екзотична до преди 15 години риба, днес е неизменна част от българската трапеза. В момента, въпреки че по-нестандартните предложения се купуват основно по специални поводи или при посрещане на гости, скаридите, калмарите и октоподът присъстват все по-често в пазарските чанти на българина. Морският дявол, калканът, есетрата, както и по-големите видове лаврак и ципура също имат своето незаменимо място на българската трапеза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com