Българската армия не е в състояние да гарантира териториалната цялост на страната

4758
Българската армия не е в състояние да гарантира териториалната цялост на страната
Снимка: БГНЕС

За първи път българската армия е в състояние само частично да изпълнява задълженията си за гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на страната - това става ясно от доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016-та година, приет от служебния кабинет.

Министърът на отбраната ген. Стефан Янев призна, че причините за това са системното недофинансиране и нарастващата липса на кадри за личния състав на армията. През 2016-та година политиките в сектор отбрана се ръководеха от министър Николай Ненчев, който към момента вече е подсъдим заради договора за ремонт на изтребителите МИГ - 29.

Причините, довели до състоянието на армията само частично да гарантира териториалната цялост на страната, са дискутирани много пъти през последните години, обясни министърът на отбраната ген. Стефан Янев.

Армията е пред криза за командоси

Назрява криза за командоси, едно от най-елитните звена на българската армия. Силите за специални операции търсят кандидати за бъдещи ба...

"Основното недофинансиране на армията в последните години, което води до недостиг на личен състав от порядъка между 25 и 30% от необходимите хора в отбраната и въоръжените сили", каза ген. Янев.

В доклада за 2016 година се посочва, че във връзка с променената среда на сигурност Народното събрание е дало ход на проекти за закупуване на нов тип боен самолет и два патрулни кораба за военноморските сили. Не е отбелязана обаче продължаващата с години тенденция в спадането на броя летателни часове на пилотите от ВВС, задълбочена по времето на предишния редовен министър Николай Ненчев, който не е разписвал разходи за ремонт и доставка на резервни части на изтребителите МиГ-29, предаде Дарик.

Потърсен за коментар на доклада, заместник-министърът от същия кабинет ген. Атанас Запрянов обясни: "Служебното правителство не му е работата да прави доклад за състоянието на отбраната. Ще трябва да го направи избраното правителство и политически избраният парламент, за да го гласува".

Служебният министър ген. Стефан Янев обяви, че се подготвя национален план с мерки за справяне със системното недофинансиране и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт. Той увери, че липсата на средства няма да се отрази върху модернизацията на въоръжените сили, която освен закупуване на патрулни кораби и боен самолет, включва и проект за сухопътна бойна машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com