Българската жена трябва да работи повече, а й плащат по-малко

6822
Българската жена трябва да работи повече, а й плащат по-малко

Средно 40 дни повече годишно трябва да работи една жена в България, за да получи същото заплащане като един мъж. Ако жената е между 35 и 44 години, тя трябва да работи средно 55 дни повече годишно, за да получи същите пари като мъж на същата възраст, предаде БГНЕС.

Това са част от изводите на изследване на Български хелзинкски комитет (БХК) за дискриминацията на жените на пазара на труда в България, фокусирано върху липсата на равно заплащане. Изследването се базира на данни от Националния статистически институт и Евростат, като последните обработени данни са от 2010 година.

Разликата в заплащането между мъже и жени в България се увеличава в последните няколко години - 13.6% през 2008 г., 15.3% през 2009 г., 15.7% през 2010 г.. По-голяма е разликата в заплащането на пълен работен ден - 16.1% в полза на мъжете. Дискриминацията се усеща най-силно при възрастовата група 35 - 44 години - там жените получават средно с 21.8% по-малко от мъжете.

Изненадващо, най-голямо е несъответствието в държавния сектор, където се включват държавното управление, но и всички държавни предприятия - в него жените взимат средно с 22.1% по-ниски заплати от мъжете. По последни данни пропастта в заплащането средно за Европейския съюз е 16.4%. Всяка година значително повече жени в България завършват висше образование – 6 от всеки 10 завършили университет са жени. Това обаче не се изразява в по-висока заетост или в изравняване на разликата в заплащането между мъже и жени. През 2010 година 63% от мъжете са били заети на пазара на труда, срещу 56.4% от жените.

В България 56% от икономическите дейности имат съществена разлика в заплащането от над 15%. Най-ощетени в заплащането са жените, работещи в секторите "Култура, спорт и развлечения" - те получават 34.6% по-малко от мъжете, в "Здравеопазване и социални дейности" - 32.7% по-малко и във "Финансово посредничество" - 32.1% по-малко. Най-малката е разликата в заплащането в секторите "Държавно управление; задължително обществено осигуряване" - там жените получават с 3.3% по-ниско възнаграждение от мъжете и в "Професионални дейности и научни изследвания" - 4.3% по-ниско възнаграждение.

Някои от причините, които обуславят разликата в заплащането на жените и мъжете, са различните сектори и професии; както и тенденцията жените да работят по-малко часове или на непълно работно време и вследствие на това имат по-малък доход, тъй като често те носят тежестта на грижите за децата. В много случаи обаче жените просто не получават същото възнаграждение като мъжете, въпреки че извършват една и съща работа или полагат труд с еднаква стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com