Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дават повече пари на пенсионери, които се ваксинират срещу КОВИД

23 декември 2021, 11:26 часа • 10750 прочитания

Министър-председателят Кирил Петков обяви новите икономически стимули за ваксинация, които правителството предвижда във връзка с очакваната нова вълна на COVID-19. Те засягат пенсионерите, като ваксинираните срещу вируса ще получават добавка към парите.

"Искаме да обявим, че ще започнем програма за 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и за всеки, който вече се е ваксинирал на база на три дози", обяви Петков.

Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно, и да не получи тази добавка, подчерта той. Пояснено беше, че добавката е еднократна и ще я получават дори тези, които сега започнат ваксинационен курс. Асен Василев каза, че всичко това ще струва около 100 000 000 лева.

Надеждите са, че ако до началото на февруари ваксинираме допълнително 300 000 души над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата COVID вълна с един много осезаем процент, допълни премиерът.

Министър-председателят посочи, че ваксината срещу коронавирус е една от най-нискорисковите, По думите му данните сочат, че това е най-добрият начин за защита срещу пандемията, но не посочи конкретни такива. 

Петков подчерта, че е време да запретнем ръкави и България да се превърне в държава с поне средни нива на ваксинация. Той заяви още, че всеки сам решава дали да е отговорен и преценява колко пари от държавния бюджет ще се харчат за лечението на COVID пациенти.

"Основен приоритет на българското правителство остава да нямаме толкова много хора, починали от COVID, да има максимално облекчение на болниците и най-вече да защитим възрастните хора, които са в най-голям риск", посочи той. Премиерът изрази съжаление, че страната остава с най-ниски нива на ваксинация в Европа. Според него има опасност България да стане COVID дестинация.

Още: Това, към което се стремим, е България да не стане ковид гето

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес