Делото "Белнейски" тръгва отново

9648
Делото "Белнейски" тръгва отново

На 29 и 30 януари в Апелативен съд в Пловдив ще бъде гледно делото за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски. Делото ще се разглежда за втори път, след като беше върнато от Върховния касационен съд по искане на Лазар Колев, който обжалва доживотната си присъда без право на замяна.

Първото решение на Апелативния съд потвърди това на пазарджишкия окръжен съд.

Майката на сестрите Белнейски: В убийството са замесени двама депутати!

В интервю за в. "България днес" майката на убитите сестри Росица и Христина Белнейски - Фани, заяви, че очаква от съда да чуе ново им...

На Лазар Колев му бе наложено наказание „доживотен затвор без замяна”. Той е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 година, с цел да бъдат прикрити други престъпления - изнасилване и блудство, за които също е признат за виновен, при условията на опасен рецидив, с особена жестокост и по особено мъчителен начин, умишлено е умъртвил сестрите Росица и Христина Белнейски. Осъден е да заплати на родителите им обезщетение за претърпени морални вреди по 100 000 лв. за всяка от пострадалите – общо 400 000 лв., предаде КРОСС.

Лазар Колев обаче не се призна за виновен. Той категорично отрича да има нещо общо с убийството. Магистратите прецениха, че има косвени, но безспорни доказателства, че той е изнасили и убил по особено жесток начин Росица и Христина Белнейски, и че защитната му теза е категорично опровергана.

Върховният касационен съд е върнал делото в Пловдив с ред указания. Апелативният съд се е съобразил с тях, като на насрочените за края на януари заседания ще бъде изслушана петорна арбитражна комплексна експертиза. Ще бъдат допуснати преразпити на свидетели, писмени доказателства и други наказателни дела и справки от мобилни оператори.

Апелативният съд в Пловдив обаче е отказал да изпълни искането на адвокатите на Лазар Колев да бъдат призовани отново вещи лица - лекари. Отхвърлено е и искането за международна съдебно-медицинска експертиза на ноктите на момичетата.

ВКС реши: Връща делото "Белнейски" за ново разглеждане

ВКС отмени присъдата от 23 ноември 2011 година на Пловдивския апелативен съд и върна делото "Белнейски" на същия съд за ново разглежд...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...