Депутатите отмениха дългата си ваканцията

1051
Депутатите отмениха дългата си ваканцията
Снимка: БГНЕС

След като миналата седмица Народното събрание си гласува неочаквана предизборна ваканция, предизвикала поредица скандали, днес народните представители се събраха на извънредно заседание и я отмениха.

Припомняме, че на 12 октомври депутатите решиха да почиват почти един месец - до 9 ноември. Първоначално ваканцията трябваше да е от 26 октомври, като това предложение за двуседмично разпускане бе съгласувано с партиите от мнозинството. След изненадващо предложение на депутата от "Атака" Николай Александров 93-ма от 134 присъстващи в залата депутати гласуваха "за". До днешния работен ден на парламентаристите се стигна в резултат на намесата на премиера Бойко Борисов, който заръча на парламентарната си група да отиде в Народното събрание, за да не говорят хората, че са във ваканция.

Депутатски цирк за ваканцията - всички ги е срам, но търпят

Няма да се почива цял месец, ще има заседания на комисиите. Няма да има само пленарни заседания, за да не могат колегите от БСП да прав...

Проектът за отмяна на ваканцията беше внесен от "червените" депутати Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Жельо Бойчев и Мустафа Карадайъ от ДПС. Решението беше взето с гласа 177 "за", без "против", а 10 се въздържаха. След гласуването депутатите взеха решение, че ще почиват само между 2 и 4 ноември, т.е. в седмицата преди изборите.

С предложението на ГЕРБ се прие и условие, че по време на едноседмичната ваканция депутатите не могат да ползват служебните коли освен за ходене на комисии, които трябва да работят.

По време на дебатите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи НС да почива само една седмица преди изборите. Накрая на изказването си той се обърна към левите представители с призив част от тях да гласуват с печелившата бюлетина №17, т.е. за кандидатите на ГЕРБ Цецка цачева.

Кънев: Дългата ваканция е политическо безумие, Борисов да извика депутатите на работа

Решението на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Атака и групата на Ковачки за едномесечна парламентарна "ваканция" е политическо безумие и крайн...

"Това е политическа пропаганда", възмути се депутатът от БСП Жельо Бойчев. "За в бъдеще ще ограничавам такива изказвания", обеща водещия заседанието Димитър Главчев.

"Изказването на депутата Цветан Цветанов наруши Изборния кодекс, а именно чл. 182 ал.2 - той направи явна предизборна агитация в полза на един кандидат", заяви от трибуната Четин Казак от ДПС.

Той уточни, че това нарушение се наказва с глоба от 300 до 1000 лв. Главчев от своя страна му отговори, че не е очаквал да е с толкова крехка психика и да се поддава на агитация, но обеща да сезира компетентните органи.

Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче остро възрази, че според закона не може да се нарушават конституционните права на депутатите, тъй като парламентът не е държавно учреждение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com