Директорът на Агенцията по горите съобщи за натиск върху него

10256
Директорът на Агенцията по горите съобщи за натиск върху него
Снимка: БГНЕС

Не е толкова страшно положението в българските гори. 1000 дървета не са проблемът на българската гора, тя нараства по площ, запас, през последните 5 години е нараснала с 500 000 декара заради земеделските гори, доставени от хората и даже по възраст продължава да расте. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

По 14 млн. кубика нараства на година гората, с незаконната сеч ползваме 9 милиона кубика.

Екоразследване: В Родопите горите чезнат заради сеч

Нов скандал на тема екология е на път да избухне силно. Причината – разследване на спелеолога Атанас Русев и група експерти еколо...

Официалните данни за последните 5 години - от 25 000 нарушенията паднали на 17 000, задържаната незаконна дървесина от 35 000 кубика преди 5 години последната година е паднала до 15 000 кубика. Нарушенията спадат, въпросът е защо хората имат чувство, че горите се изсичат, поясни Дунчев.

Причината за това е, че част от нарушенията се прикриват заради политически и корупционен натиск. Има много сигнали, в които се казва "Не смеем да напишем един акт, защото ни плашат с уволнения". Страхът е, че ще ги уволнят преки ръководители, които ще бъдат уволнени от тези над тях", каза той.

Другата причина за спадане на сечта - европейски механизми за контрол на горите, телефон 112, снимков материал. Всичко това доведе до възможността хората да подават сигнали и да изолират корупционния фактор, добави още шефът на ИАГ.

По думите му българската гора е под натиска на комерсиалния интерес и води до климатични промени, изчерпани ресурси. Това се случва в България, но в по-малки мащаби, отколкото в Европа, категоричен е той.

В каква част участват горски служители - няма как да има нарушения без тяхно знание, каза шефът на ИАГ.

Директорът на Агенцията по горите обеща имена като примери за феодализация на гората

Няма да отстранявам никой, освен ако нямам ясни доказателства и факти за почтеността и евентуална некоректност. Това заяви Александър Д...

3200 служители по горите има у нас, те охраняват около 10 000 декара. Много често незаконните практики не са свързани с отсичане на дърво, а с кражба, коментира Александър Дунчев.

Повечето случаи на търговете са нагласени, няма наддаване, всички фирми са се разбрали, играят заедно, после тази фирма отива на терен и си изкарва незаконните схеми, без да е отсечено незаконно нито едно дърво, поясни той.

Това, което ИАГ прави, е създаване на системи за прозрачност, обясни шефът на агенцията. Системата е пробита, икономическа обвързана, единственият начин е обществото и чрез подаване на сигнали, горите да са на уеб карти, като целта е да се елиминира корупцията, смята той.

Най-тревожно е състоянието на старите гори - над 100 г. - те пазят водата, задържат въглеродния двуокис, кражбите там обаче са най-лесни, отсичането на едно такова дърво струва 200 лв.

Министърът издаде заповед за изсичане с 30% по-малко на старите гори, съобщи Александър Дунчев.

Пак незаконна сеч - 1000 дървета са отсечени за седмица

Близо 1000 незаконно отсечени дървета са установили само за седмица горските инспектори, предаде БНР. Някои от нарушенията са направен...

Сечта в земеделските земи се оказват страхотен проблем, те са 10% от всички и няма законов механизъм за защита и стопанисване, служителите, прокурорът, кметът нямат право да издадат заповед, законът е безконтролен, анализира Дунчев.

Не е проблемът горският, секачът, проблемът е възложителят, отгоре са политиците, отдолу са изпълнителите. Ако някой се опита да спре незаконна кражба, бива уволнен, даже и върху мен има натиск. Изправяйки се срещу истинските причини за изсичане на горите, всеки момент може да се опитат да ни злепоставят, да ни направят номер и да ни поставят в неудобна ситуация като пречещи, които трябва да бъдат махнати, възмути се директорът на Агенцията по горите.

Едното от законодателните решения на министъра по земеделието е да няма мерки за гонене на секачите, а за наказване на стопаните - кметът, директорът на горското, частният дърводелец, съобщи още той.

Няма един акт на кмет, собственик, а на секачи и горски - на които няма какво да им се вземе, тръгват си от България и скоро няма кой да работи в горите. Вината е нагоре, категоричен е Александър Дунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com