Доц. Д-р Цветозар Томов: Проблемът в ЦИК е свързан с политическия натиск върху институцията (ВИДЕО)

1112
Доц. Д-р Цветозар Томов: Проблемът в ЦИК е свързан с политическия натиск върху институцията (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Място за мислене“ Деян Кюранов разговаря със социологът и зам.-председател на ЦИК доц. д-р Цветозар Томов за значението на гражданската активност, независимостта и прозрачността на ЦИК.

Цветозар Томов споделя, че за награждаването на Христо Стоичков от Пловдивския университет с титлата „доктор хонорис кауза“ научава от медиите. Според социолога това е „прекалено унижаващо, не само за преподавателите в Университета, но и за този велик футболист“. Несъгласието на Томов с присъждането на това звание и напускането му на Университета през ноември 2011 г. „е насочено срещу решението на академичния съвет на Университета, а не е срещу него (Стоичков – б.р.)“. Още: Н. Григоров: В момента ни управляват хора, които са тотално ампутирани от български чувства (ВИДЕО)

Томов подчертава важността на личната отговорност за граждански действия и готовността на човек за приемане на последиците от такива решения. „Би било неморално да не направиш нищо, но пък аз не бих искал да упреквам хората, които не правят нищо в такава ситуация. Ние не можем да очакваме, че ако се извършва някакво публично безобразие, мнозинството хора ще бъдат готови да предприемат действия, които в крайна сметка създават неприятности, преди всичко за тях. Не би било нормално да очакваме такова нещо. Едно общество не се състои от хора, които са готови да действат по този начин.“

Според зам.-председателя на ЦИК за изборите през м. април тази година, решението на ЦИК да се сумират резултатите от машинното и електронното гласуване без да се записват поотделно в протоколите „крие много сериозни рискове да нараснат изборните измами, защото когато нямате поотделно резултати от двата типа избори, много по-трудно може да забелязвате случаи, в които е допусната грешка, умишлена или не, в отчитането на резултата. Бях твърдо против това решение. Не само аз, четирима колеги гласувахме против него и обяснявайки вота си казах, че не виждам как мога да бъда повече говорител на Комисията, защото говорителят би трябвало да защитава решенията на ЦИК, а аз това решение не мога да го защитя публично по никакъв начин. Т.е. отказах се да бъда говорител, защото бях поставен в ситуация, в която не мога да изпълнявам функцията на говорител или поне не виждах как бих могъл.“ Още: Стефан Ташев: В България не само, че има свобода на словото, има свободия (ВИДЕО)

Повече за политическия натиск върху ЦИК, писмото от ДАНС, за взаимодействието между ЦИК и Обществения съвет към него и по други важни теми можете да научите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Старт на летния сезон за 2024 г. - не се очакват туристи от Русия, Украйна и Молдова

Ваня Григорова: Повсеместна е тревогата на хората от поскъпването на тока

В Европейския месец на многообразието Kaufland България получи наградата за Diversity & Inclusion

Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Времето утре - 18 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество