Доц. Теодор Дечев: Русия губи Средна Азия (ВИДЕО)

3266
Доц. Теодор Дечев: Русия губи Средна Азия (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

Нападайки Украйна, Русия рязко ускори процеси, които можем да наречем "втория етап на деколонизацията" на Закавказието и Средна Азия - бившия територии на руската империя и Съветския съюз, каза в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" доц. Теодор Дечев, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика.

Според доц. Дечев русия винаги е била колониална държава, независимо че има сухоземна връзка с териториите, които е завладявала. Не й е липсвало желание да колонизира и отвъдморски територии в северозападната част на Северна Америка - даде пример гостът с днешна Аляска. Нещо повече, русия дълго време иска да контролира цялата северна част на Тихия океан. През миналия век руският автор Алексей Ван Дам надълго и нашироко размишлява върху въпроса за пропуснатите шансове на Русия в Северния Пасифик и изключително остро поставя въпроса защо русия е пропуснала възможността да окупира Хавайските острови. Руският антрополог и пътешественик Миклухо Маклай пък предлага на императора да завладее островите Папуа-Нова Гвинея. Само съпротивата на военните пречи тази идея да се реализира. Още: Красимир Симеонов: В руското общество, както и в руското кино, понятието "свобода" не съществува (ВИДЕО)

"Не можем да говорим за никакви завладявания на славянски земи, не можем да говорим за никаква цивилизационна мисия на руската империя по отношение на колониите, които тя не нарича колонии" - категоричен е доц. Дечев. "За русия е важно да не бъде наричана колониална империя заради актуалната парадигма на Кремъл за многополюсен свят, в който Азия е един от полюсите, и този полюс твърдо принадлежи на русия. Затова регионът е една много гореща геополитическа точка, в нея русия си мери влиянието не само със Запада, но и с Китай" - обяснява анализаторът. Според него русия губи Средна Азия, но големият въпрос е как самата Средна Азия ще балансира между стремежа си да работи с Европа, и влиянието на Китай в региона. 

С действията си в Украйна путин преначерта световната логистика, твърди доц. Дечев. Северният морски път през Северния ледовит океан беше изключително изгоден на русия от икономическа гледна точка, от няколко години благодарение на климатичните промени той дори е целогодишно навигационен. Търговията с Европа обаче в момента с извършва по маршрут, който не минава през руски териториални води. "Русия се скара с целия свят и в крайна сметка застрахователите забраниха да се застраховат и най-вече презастраховат кораби, които излизат от руски пристанища. Засили се трафикът през Китай - Казахстан - Каспийско море - Азербайджан - Грузия-Турция - Европа, което изцяло е в ущърб на русия".

Държавите от Южен Кавказ и средноазиатските републики се насочват към европейските, а не към руските пазари, особено Азербайджан и Казахстан развиват все по-тясно сътрудничество с Европейския съюз и са готови да правят всякакви "политически концесии" на Брюксел, прогнозира доц. Дечев. А това е процес, който русия всячески искаше да предотврати. Още: Д-р Румен Хичев: Дезинформацията е опасна, както на индивидуално ниво, така и за обществото като цяло (ВИДЕО)

Според госта една загуба на войната в Украйна ще катализира втората вълна на процеса на деколонизация, започнал след разпада на Съветския съюз. Оста Азербайджан - Казахстан ще е неин локомотив. "Самата руска федерация едва ли ще се разпадне заради малочисленото население на огромна част от териториите, които владее. Тя най-вероятно ще си остане цяла, но ще загуби всичко, което е колонизирала от Петър Първи насам", каза в заключение гостът.

Целият разговор на Калин Манолов с доц. Теодор Дечев можете да гледате във видеото: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 15 май 2024 г. (сряда)

Избраха Царица Роза 2024 в Казанлък (СНИМКИ)

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

След обновяване: Клубът на фоторепортера бе открит с изложба

Най-важните новини за деня: 14 май 2024 г.

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com