Два метра до галерията в Ораново, в която би трябвало да са затрупаните миньори

11383
Два метра до галерията в Ораново, в която би трябвало да са затрупаните миньори

Към 19:00 часа остават два метра до влизането в галерия А на рудник "Ораново", където се предполага, че са двамата затрупани миньори, предаде БГНЕС.

"В момента сме поставили една укрепваща рамка. След малко ще поставим и втора, след което ще се копае само на ръка", каза началникът на рудника Валери Манов. Според него, веднага щом се влезе в галерия А, ще бъде извършено проветряване на обходната галерия. След това ще стане ясно дали калното свлачище е продължило назад към дъното на галерия А.

Най-лошият възможен вариант е свлачището да продължава и назад. Тогава от там към изработка "Б" ще започне разчистване. Манов се надява, че това няма да е рядка кал, на която се натъкнаха миньорите миналия понеделник. Тогава спасителите достигнаха до самия гейзер или т.нар. кално свлачище, което уби на 16 юли двама миньори. Ако се натъкнат и откъм галерия А на това свлачище ще се наложи да се разчистват 20-те метра, останали от миналия вторник кал, глина и скална маса, и много подпочвени води, което е най-лошият вариант.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com