Държавата се готви да помага на хора без застраховки, пострадали от наводнения

10348
Държавата се готви да помага на хора без застраховки, пострадали от наводнения
Снимка: БГНЕС

Обмисля се законопроект, който да очертава рамките на нов вид социално подпомагане за преодоляване на нанесените от природни бедствия щети върху личното имущество. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусия за ролята на държавата и бизнеса в защита на личното имущество при природни бедствия.

Горанов обясни, че подпомагането ще бъде насочено към хората, които нямат възможност да застраховат своите жилищата. По този начин държавата чрез своите органи ще преценява доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността. След индивидуална преценка за това доколко лицето не е могло да застрахова доброволно своето имущество, то може да бъде подпомогнато до размера на данъчната оценка на собствеността.

Държавата дава безвъзмездно дърва за огрев на пострадали от наводнения

На редовното си заседание утре (18 февруари) Министерският съвет ще приеме решение за предоставяне безвъзмездно дърва за огрев на жите...

По думите на Горанов тази оценка би могла да се прави от местни комисии или от централната комисия, но все още предстои това да бъде изяснено. Предстои да се обсъдят и условията, при които гражданите ще бъдат подпомагани. Финансовият министър посочи, че в концепцията ще бъдат включени някои ограничения, като например да са спазени всички изисквания на Закона за устройството на територията. Горанов поясни, че идеята за това нововъведение ще бъде внесена днес.

На срещата беше изяснено, че социалното подпомагане не се конкурира по никакъв начин със застраховането. Министърът на финансите подчерта категорично, че граждани, които не са застраховали жилищата си, а имат такава финансова възможност за това, няма да бъдат подпомагани, защото няма логична причина за такова действие.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Донче уточни, че не се цели пълното възстановяване на щетите, тъй като това не е според възможностите на държавния бюджет. Целта е сградите, които наистина са застрашени, да бъдат подпомогнати и да се предотврати рискът от разрушаване. Дончев посочи също, че е необходимо повече средства да бъдат влагани в превенция срещу природните бедствия, тъй като огромна част от тях се фокусират върху непосредственото преодоляване на нуждата, възникнала от бедствия. Той обясни, че през последните 4 години държавата е осигурила над 371 млн. лева за преодоляване на щетите от бедствията, като 250 млн. лв. от тях са предназначени за неотложни възстановителни работи. Дончев отбеляза, че за превенция също ще бъде разходен огромен финансов ресурс, тъй като средната стойност за спиране само на едно свлачище започва от 1 млн. лева и може да достигне до 10-15 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com