Държавата започва проверки на настилките по магистрали и скоростни пътища (СНИМКИ)

863
Държавата започва проверки на настилките по магистрали и скоростни пътища (СНИМКИ)
Снимка: МРРБ

Институтът по пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“ започна проверки на равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният срок, съобщиха от МРРБ.

Кога започват проверките?

Проверките, които ще се извършват с профилограф, започнаха днес на един от последно въведените в експлоатация участъци на магистрала „Хемус“ – между Ябланица и п. в. „Боаза“. На старта на инспекцията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, зам.-министър Николай Найденов и началникът на отдел „Обследване на пътища и конструктивни качества на настилките“ в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов. ОЩЕ: Регионалният министър сезира ДАНС за изчезнали кодове за тол системата

За какво точно ще проверяват?

Предвижда се на първо време да се измери повърхностната равност на 13 пътни участъка, състоянието на дилатационните фуги на 5 мостови съоръжения и да се вземат сондажни ядки на още 10 пътни отсечки. „Изготвен е график за месец септември за първата част от по-мащабната проверка, която стартира на републиканската пътна мрежа“, съобщи министър Цеков. ОЩЕ:София се подготвя за 15 септември: Георги Георгиев представи пътна настилка за намаляване на скоростта (ВИДЕО и СНИМКИ)

„Тестът с профилограф е тип образна диагностика или индикатор за това дали има по-сериозни деформации и евентуално дали има проблеми с качеството на вложения материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната конструкция“, разясни министър Цеков. По думите му, ако се установят такива проблеми, държавата ще предяви правата си спрямо изпълнителите, които за своя сметка, в рамките на гаранционния срок на обектите, ще трябва да ги отстранят. 

„Искаме да преустановим практиката да се проверяват само обекти, на които е изтекла гаранцията, както беше направено по времето на служебния кабинет“, обясни министър Цеков и подчерта, че изпълнителят носи отговорност в рамките на определени гаранционни срокове, като за ново строителство на автомагистрали гаранционният срок е 7 години, за първокласни и второкласни пътища е 5 години, за третокласни е 4 години.

Лазерният профилограф, който ще се използва за проверките е на Dynatest MARK IV, купен е през 2008 г. със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове. Апаратурата работи с лазерни датчици, измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка съгласно международен индекс за неравности. Профилографът се обслужва от екип от двама човека – водач и оператор. В реално време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията.

Институтът по пътища и мостове има Сертификат за акредитация от 5 януари 2023 г., валиден до 2025 г., издаден от ИА „Българска служба за акредитация“, съгласно изискванията на стандарт, в който са включени изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики.

Какво става с „Хемус“?

По време на днешната проверка стана ясно и че по новоизграждащите се участъци на магистрала „Хемус“ се работи с недостатъчни темпове, поради претенции от страна на изпълнителите за индексация на плащанията.

Въпросът е дали по договорите, по които е възлагано и превъзлагано строителството на „Хемус“ може да се прави индексация на средствата, тъй като са нарушени поне три закона, стана ясно от думите на министъра. ОЩЕ: Министър: Магистрала "Хемус" е зачената в грях

„В момента работна група извършва правен анализ на всички тези договори. Паралелно с това беше назначена държавна финансова инспекция, която да ги провери и очаквам резултатите“, подчерта Андрей Цеков. И допълни, че в рамките на месец септември ще има становище по въпроса и се очаква да бъде намерено решение за това как ще се процедира по-нататък.

„За съжаление магистрала „Хемус“ е заложник на порочни възлагания, извършени през 2018-та и 2019-та година в нарушение на Закона за обществените поръчки и на още по-порочни превъзлагания и на бездействие на няколко поредни правителства, които не са предприели никакви стъпки, за да преустановят тези практики и да потърсят решение как да продължи строителството на аутобана“, беше категоричен регионалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com