Експерт: Не се очакват силни земетресения в България

6412
Експерт: Не се очакват силни земетресения в България
Снимка: Thinkstock

В България не се очакват катастрофални земетресения. Това заяви ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев пред "Фокус".

„Нямаме данни на повърхността, че имаме аномално поведение на тези геофизични полета”, каза проф. Ботев. По думите му в дълбочина се формира непосредствено предстоящо освобождаване на напрежението.

Земетресение 6,0 стана в Нова Зеландия

Земетресение с магнитуд 6,0 разлюля част от Южния остров на Нова Зеландия. Няма първоначални сведения за пострадали. Според ЕССЦ дълбо...

Той посочи, че в България има само отделни земекорни блокове и движенията между тях са 1-2 мм средно за територията на страната, а в южните части на Егейската арка са между 30-35 мм, в района на Непал - 40 мм, в района на Тихоокеанския огнен сеизмичен пояс – 80-100 до 110 мм при Чили средно годишно.

„При нас са 2 мм, сравнени с 80-100 мм годишно. Сами разбирате, че при нас натрупването на напрежения между отделните земекорни блокове става много по-бавно и затова повтаряемостта на силните катастрофални земетресения на територията на нашата страна е десетки пъти по-малка. За много по-дълги периоди от време стават силните земетресения в нашата страна”, каза още проф. Емил Ботев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com