Европейски депутати остро осъдиха агресията над роми в България

7047
Европейски депутати остро осъдиха агресията над роми в България
Снимка: БГНЕС

Групата на социалистите и демократите в ЕП остро осъжда проявите на агресия срещу ромското население в България, съобщава БГНЕС. Нарастващото напрежение между българското и ромско население в село Гърмен и кв. Орландовци в София прерастна в масови протести срещу ромите в страната, съобщиха от пресцентъра на БСП.

S&D критикуват решението на българското правителство да разруши "нелегалните" ромски домове, без да предостави алтернативни жилища. Групата призовава правителството да предприеме необходимите действия, за да предотврати расистките атаки срещу ромите и да осигури тяхната сигурност.

ОССЕ възмутена от изселването на роми и антиромската ритарика в България

Председателят на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на ОССЕ днес призова Бъл...

Говорителят на S&D по ромските въпроси Сорария Пост заяви : "Принудителното изселване и атаките срещу ромското население в България през последните месеци са показателни за широката вълна на антициганизма, властващ в цяла Европа. Трябва да правим повече в подкрепа на ромското население и да се противопоставим на предрасъдаците, съществуващи в нашето общество. Предвид естеството на насилието срещу ромите в България, е наложително тези атаки да бъдат представяни като това, което в действителсност представляват: престъпления от омраза." Пост призовава да бъде оказан натиск върху българските власти да направят повече в защита на ромското население.

Тя смята, че веднага трябва да бъдат прекратени набезите, да бъдат спрени разрушенията на ромските домове и да бъдат предоставени жилища на тези, които са изгонени от домовете си. Сорария Пост допълва: "Приветстваме решението на Европейския съд по правата на човека, който миналия петък поиска от българското правителство да предприеме спешни временни мерки за "спиране на разрушаването и предоставяне на алтернативни жилища за уязвимите потърпевши".

Групата на S&D смята, че трябва да се направи повече за справяне с антициганските настроения из цяла Европа. Този тип предразсъдъци са не само причина за кризата, но и са в основата на социалното изключване на ромското население, коментират от групата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com