Фрийдъм Хаус: Демократичните реформи в България с ново отстъпление

4390
Фрийдъм Хаус: Демократичните реформи в България с ново отстъпление

България отбелязва ново отстъпление от демократичните реформи и остава "полуконсолидирана демокрация", показва ежегодният доклад на Фрийдъм Хаус за страните в преход, предаде БГНЕС.

Въпреки постигнатите от България успехи в прехода след рухването на комунистическия режим през 1989 г. събития през 2011 г. показаха продължаващите предизвикателства пред демократичните институции в България, отбелязва организацията. Президентските и местните избори бяха белязани от сериозна административна неефективност и забавено оповестяване на резултати. Неефективността и корупцията в съдебната система продължават да се смятат за голям препъни камък за България в борбата й срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Фрийдъм Хаус прави оценка на страната ни въз основа на редица критерии, сред които национално демократично управление, избирателен процес, гражданско общество, независимост на медиите, местно демократично управление, рамка и независимост на съдебната власт, корупция.

През 2011 г. в пет от категориите не е настъпила значима промяна, а в две от тях - избирателен процес и рамка и независимост на съдебната власт е отчетено отстъпление. Прогнозата на организацията е, че през 2012 г. състоянието на демокрацията в страната ни ще се влоши още повече.

Тя посочва, че опитът на президента Георги Първанов да създаде собствена политическа партия не е успял да набере сили, което показва силата на конституционните традиции, забраняващи президентските партии. Общественото доверие в правителството и премиера Бойко Борисов продължи да намалява леко през годината, но не се различава много от процента на доверие в предишните три правителства и премиери. Политическото напрежение между предишния президент и премиера изглежда се стабилизира, особено след като кандидатът на партия ГЕРБ спечели президентските избори през октомври. Но практиката на правителството на правене на политика ad hock (на момента) продължава в отсъствието на по-прагматични стратегии за управление.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com