ГЕРБ: Македония и Сърбия няма да получат дата за преговори

18936
ГЕРБ: Македония и Сърбия няма да получат дата за преговори

Не се очаква Македония и Сърбия да получат дата за започване на преговори за членство в ЕС, а на Албания няма да бъде даден статут на страна-кандидат. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев от групата на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент, съобщиха за Actualno.com от пресцентъра на управляващата партия.

Той взе участие в конгреса на Европейската журналистическа асоциация, посветен на нейния петдесетгодишен юбилей. България има честта да е домакин на този форум, който събра близо сто журналисти от цяла Европа. Почетни гости на събитието бяха Мария-Романа Де Гаспери и Свен-Георг Аденауер, наследници на едни от основателите на обединена Европа - Конрад Аденауер и Алчиде де Гаспери.  

Участниците дискутираха бъдещето на европейския проект след кризата и напредъка в процеса на разширяване към Западните Балкани.

Андрей Ковачев бе основен оратор в панела, свързан с разширяването. Според него Европейският съюз (ЕС) е заявил ясен ангажимент към всички страни от Западните Балкани, като е обещал, че те ще станат част от голямото европейско семейство след като изпълнят критериите за членство. Този процес зависи както от страните-кандидатки, така и от институционалната, икономическа и психологическа готовност на самия съюз да приеме нови страни-членки.

Според Ковачев европейските институции и политици трябва да популяризират разширяването сред европейската общественост, за да има този процес подкрепата на гражданите. "Ние имаме за задача да обясним защо балканските страни трябва да станат част от Европейския съюз и да спечелим общественото мнение в полза на ново разширяване на ЕС. Убеден съм, че този процес е гаранция за мир, стабилност и просперитет не само в региона на Балканите, но и за ЕС като цяло", посочи българският евродепутат.

Андрей Ковачев, който е заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент, информира участниците във форума, че се очаква до две седмици Европейската комисия да оповести докладите си за напредъка на страните-кандидатки по пътя си към членство в ЕС. По думите му, не се очаква Македония и Сърбия да получат дата за започване на преговори за членство в ЕС, а на Албания няма да бъде даден статут на страна-кандидат. Единствено за Черна гора комисията ще препоръча начало на преговорния процес.

Разширяването на ЕС към Западните Балкани е тема, която ще бъде част от нашия дневен ред за много години напред.

Редактор: Иво Георгиев

Хиляди сръбски и македонски роми търсят убежище във ФРГ

Хиляди роми от Сърбия и Македония подават молба за политическо убежище в Германия. Всъщност повечето от тях са наясно, че нямат право н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com