Главният мюфтия: Турция подкрепя българските мюсюлмани

13084
Главният мюфтия: Турция подкрепя българските мюсюлмани

Българският главен мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че Турция напълно подкрепя българските мюсюлмани. Пред Анадолската агенция Хаджи посочи, че те искат да се възползват повече от опита на Турция.

По думите на главния мюфтия в България живеят 1,5 милиона мюсюлмани. Хаджи заяви, че в страната има 1500 джамии, три религиозни средни училища и един висш ислямски институт.

Мюсюлманин бе обявен за психичноболен след като прие християнството

Когато арабски мюсюлмани откриват пътя към Христос, това често води до жестоки преследвания от страна на семейството и приятелите им, ...

Той посочи, че би искал повече студенти да заминават да учат в Турция. Хаджи отбеляза, че повечето от мюсюлманите в България знаят турски език.

В същото време стана ясно, че Кърджалийска област е рекордьор по увеличение броя на визите, издавани за чужди граждани в Южен Централен район. Това бе съобщено на кръгла маса за имиграционните процеси, организирана от Европейския колеж по икономика и управление днес в Кърджали, предаде БГНЕС.

Проявата е по проект, финансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни.

Според статистиката, от 664 души от т.нар. трети страни, в Кърджалийско през миналата година са регистрирани 629, всички от Турция. За тази година регистрираните в Източно-родопската област са 271 турски граждани, от общо 300 души. Повечето от тях са изселници с вече невалидно българско гражданство, заминали за Турция по спогодбите. Един от фрапиращите примери, който беше посочен днес, е на 90-годишен старец, напуснал България през 1931 г., който получил виза за дългосрочен престой у нас, в очакване на българско гражданство.

Бившият премиер на България Жан Виденов участва като експерт в кръглата маса. Според него усвояването на местния официален език е "основен проблем пред пристигащите чужденци, но в Кърджали има опит с преподаването на българския на децата на етническите турци в района, което е благоприятно". "На българските ВУЗ-ове се възлагат най-големите надежди за привличане на високообразовани и квалифицирани чужденци, и задържането им у нас, това се очаква и от висшите учебни заведения в Кърджали. Страната ни е въвела синя карта за такива кадри", посочи Виденов, но уточни, че системата за легализиране на дипломите на имигрантите е все още доста тромава.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com