Граждани излизат на протест срещу унищожението на река Вит

6194
Граждани излизат на протест срещу унищожението на река Вит
Снимка: Министерски съвет

Днес от 11:00 часа Сдружение „Балканка” организира гражданско събиране на моста на река Вит, местност Боаза. Риболовци, местни жители и загрижени граждани се събират, за да изразят възмущението си от начина, по който се посяга към природните богатства на България.

Причината – разораването на километри от река Вит в нарушение на куп европейски директиви и законите, действащи в страната. От сдружението припомнят, че засегнатият участък от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: ЗЗ Български извор по директивата за хабитатите и ЗЗ Васильовска планина по директивата за птиците. Това означава, че е засегнат участък, включващ приоритетни местообитания и защитени видове по двете европейски директиви, а за дейността няма проведена задължително процедура по Закона за биологичното разнообразие.

Връчиха акт на „Хидрострой“ АД за извършените дейности в река Вит при „Боаза“

Акт за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите е връчила Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) на „Хидрос...

Проблемът изключително нашумя последната седмица след сигналите и видеокадрите, заснети на място от представители на сдружението. Новината доби отзвук в обществеността и медиите, като само няколко часа, след като риболовците качиха информацията на тяхната страница, тя беше споделена от хиляди хора. Те изразиха възмущението си от дейностите и това, че някой е допуснал такова безумие. Новината достигна и до премиера Бойко Борисов, който лично направи оглед на място, където установи нарушението.

Сдружение „Балканка” от години изследва проблемите на реките у нас, като поставят въпросите за управлението на водните ресурси пред институциите. То е установили редица нередности, водещи до силно влошаване на условията по реките у нас и невъзможност за постигане на поетите от страната ни ангажименти като страна членка на ЕО по отношение целите на Рамковата директива за водите.

За деянието гражданите обвиняват строителите на магистрала "Хемус", като самите те са станали свидетели на леко комична ситуация, при която десетина минути след подаване на сигнал до институциите, които трябва да контролират дейностите в реката, а именно БДДР и РИОСВ – Плевен, камионите и цялата строителна техника се изнасят по сигнал от коритото на реката в посока новото трасе за магистрала Хемус, като по този начин, при проверката на институциите, не се установява извършител.

Ето защо по време на протестното действие гражданите ще изпратят ясно послание към институциите, с искане оставките на тримата пряко отговорни - на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, директора на БДДР Петър Димитров и на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Гражданите питат: Защо ни правите на глупаци? Ако това деяние е разрешено от областния управител на Ловеч, защо не са спазени процедурите? Така ли се строят магистрали, с речна баластра? Според представители от Сдружение Балканка, строителството на магистрала е недопустимо да се извършва с речна баластра, тъй като тя съдържа в себе си изключително разнородна структура, обли камъни с най-различни размери, глина и пясъци, като по този начин не може да се изгради стабилен насип и това застрашава качеството на строежа и е предпоставка за кратък експлоатационен живот, уточняват още от сдружението.

Протест с искане за три оставки заради унищожението на р. Вит

  На 23.11.2019г. от 11:00 часа Сдружение „Балканка” организира гражданско събиране на моста на река Вит, местност Бо...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...