Икономист: Има риск от криза за храна и голямо поскъпване

3332
Икономист: Има риск от криза за храна и голямо поскъпване
Снимка: Getty Images

Есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените на електроенергията и парното. Това мнение изрази икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в ефира на Нова телевизия.

Според нея мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата. „Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. 3/4 от тях са за пенсии. Едва 500 млн. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи”, заяви експертът.

Ваня Григорова: Джобът на държавата е скъсан

Когато нивата на доходите са ниски и имаме тежки изкривявания на пазара, животът става невъзможен. Това каза в ефира на Нова телевизия ...

Григорова посочи, че има значителен риск от продоволствена криза „Основният проблем, освен газа и горивата, са и торовете. Производителите в ЕС трябва да заплащат квоти, по примера на въглищната индустрия. Именно поради това голяма част от мощностите в България вече не произвеждат торове и разчитаме на внос. Дори САЩ изключиха торовете от обхвата на санкциите срещу Русия”, подчерта тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. „Много да стигнат по-нагоре. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване”, коментира икономистът.

"Вероятно няма да се усети и намалението до 0% на ДДС на хляба. Преди няколко години ние заедно инициирахме тази мярка, но още тогава производителите казаха, че в цената няма да се отразят пълните 20% намалено ДДС. В момента правителството не полага усилия това да се случи. Има тежко изкривяване на пазара в сектора - половината от цената е надценка и ДДС", разказа Григорова.

Тя прогнозира още, че горивата по бензиностанциите ще продължат да вдигат цената си и в България, въпреки че получихме отсрочка за ембаргото върху руския петрол. "Пазарите реагират на намеренията на политиците, а те казаха, че ще има санкции срещу руския петрол, затова ще поскъпнат горивата. Ембаргото плаши пазара, а ние сме зависими от цените навън", обясни Григорова.

Ваня Григорова: Търговците повишават цената с паразитни добавки

От години настояваме за диференциране на ДДС за стоки от първа необходимост. Трябва да се наложи контрол. Това мнение изрази в ефира на...

По думите й КТ "Подкрепа" едва ли ще подкрепят актуализацията на бюджета, тъй като в него не е заложено ново увеличение на минималната работна заплата.

ОЩЕ: Кофас отчита 15% инфлация в България през 2022

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com