Иновации в производството увеличават добива на ябълки с 4 пъти

3109
Иновации в производството увеличават добива на ябълки с 4 пъти
Снимка: Кауфланд

Георги Разсипийски започва да засажда ябълкови градини преди около 15 години в село Багренци, намиращо се на 5 километра от областния град Кюстендил. Естествените климатични особености и средиземноморското влияние, в комбинация с надморската височина от 500 м, правят местоположението идеално за отглеждане на сладкия плод.

В началото, днешните ябълкови градини са пустеещи земи с избуяли треви. Днес опитният земеделски производител обработва там около 300 декара собствени овощни насаждения. Те се разполагат в т.нар. „интензивна градина“, която дава продукция, равняваща се на продукцията от 1200 декара от обикновена градина. Специалната „интензивна градина“ дава четири пъти повече плод от обикновената, което поставя компанията на Георги на челните места по производство в страната. Иновативната градина е изградена чрез сериозни инвестиции, които включват конструкции с мрежи против градушки и системи за капково напояване и против опасните за овошките слани.

Българските потребители избраха 6 продукта на Kaufland за „Продукт на годината“

„Брей!“ е големият победител в категорията за ”Собствени марки“ на наградите „Продукт на годината“....

„Инвестирали сме също и в изграждането на хладилни камери, в които се съхраняват ябълките, в зала за сортиране и пакетиране на ябълки, снабдени със специализирана техника от най-висок клас“. – споделя Георги.

Макар предизвикателствата при отглеждането на ябълки да са многобройни, Георги не се отказва: „Най-големият ни успех, е че произвеждаме качествена продукция. Основен конкурент на българските ябълки са македонските, които обаче не подлежат на същите изисквания като тези от Европейския съюз. Друг голям конкурент са и полските, които са субсидирани многократно повече от нашите. Изключително важно за нас е партньорството ни с Kaufland България, които освен че ни дават пазар, ни помагат да се развиваме – и като обем, и като качество. За тях сертификатите за качество са изискване за договорни отношения и съответно ние – ако искаме да работим с тях, стоката ни трябва да отговаря на заявеното качество. Ние сме поставени в една ситуация, в която трябва да следим изключително прецизно целия процес – от засаждането на овошките до магазина“, разказва Георги Разсипийски.

Двете компании започват да си партнират преди 8 години, като за клиентите се предлагат сортовете „Златна превъзходна“, „Червена превъзходна“ и „Гала“, заедно с няколко сорта зелени ябълки. Всички плодове, достигащи до Kaufland са сертифицирани по междунаридния сертификат за качествена земеделска продукция GLOBAL G.A.P.

Георги споделя, че ябълката е една от най-сложните за отглеждане култури, защото е обвързна с много сериозен процес на резитба, която ако не се извърши навреме, няма да даде качествени плодове. За да е сигурен, че спазва коректно всички процеси по обработка, той се консултира с опитни специалисти от Института в Пловдив и от Италия в продължение на цели пет години.

Най-голямата верига зоомагазини у нас отваря врати в Kaufland кв. “Крива река“

Най-голямата верига зоомагазини в България открива новия си атрактивен и модерен обект в столичния Kaufland в кв. „Крива река&ldq...

За над петнайсетте си година работа, Георги успява да затвърди името на Кюстендил като овощната градина на България. Освен, че се развива в отглеждането на ябълки и сини сливи, той произвежда за лидера в модерната търговия 100% натурален сок от ябълка, който предлага като част от серията с традиционни български продукти „БРЕЙ“, и собствената марка „БАГРА”

Съветът на Георги към клиентите, е да избират не перфектно изглеждащите, лъскави ябълки, а тези които са с разнородни форми и петънца. „Колкото повече „дефекти“ има една ябълка, толкова по-малко е била третирана тя с препарати, което я прави в пъти по-вкусна и натурална. Ако една ябълка е кристално чиста, значи че тя задължително е пръскана над 20 пъти.“ - така обобщава той препоръките си към това, как да избират потребителите най-добрите ябълки за себе си и семействата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com