Институтът за пътна безопасност лансира проект "Мисия нула"

2450
Институтът за пътна безопасност лансира проект "Мисия нула"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) лансира проект „Мисия нула“ в усилията срещу пътно-транспортните произшествия.

"Повече от 10 години продължаваме да сме най-опасната страна за движение в ЕС", алармира шефът на ИПБ Богдан Милчев. Сред причините той посочи политическата нестабилност, неглижирането от институциите на пътната безопасност и нарушената координация между институциите.

"Институциите не си говорят и жертва сме ние – хората, които се движат по пътищата. Ако представителите на тези институции се движат с охрани и бронирани автомобили, ние не се движим така", изтъкна Милчев на първата среща в БТА с главния прокурор и представители на министерства. "Това е една от основните причини, поради които ние от ИПБ се нагърбихме с този дефицит на институционално лидерство по темата и да организираме поредица от срещи", каза Милчев и отбеляза, че инициативата за срещите е дошла от главния прокурор.

Богдан Милчев съобщи, че ИПБ са разработили пътна карта за развитието, която адаптира шведския модел и анонсира програмата на ИПБ "Мисия нула". 

„Мисия нула“ е програма на Института за пътна безопасност за предотвратяване на пътни наранявания със смел подход към пътната безопасност. За да се случи това е необходимо да предвиждаме непредвидимото, да възприемем необяснимото и да проектираме немислимото, поясняват от ИПБ.

„Мисия нула“ отказва да приеме смъртните случаи по пътищата и сериозните наранявания като неизбежни и за сметка на мобилността. Целта на програмата е, че никой не трябва да бъде убит или сериозно ранен поради пътнотранспортни произшествия, и че проектирането на пътнотранспортната система следва да бъде адаптирано към тези изисквания.

В повечето пътнoтранспортни системи участниците в пътното движение носят пълна отговорност за безопасността. Основния фокус е към тяхното поведение. Всички усилия са насочени за промяна на поведението на всеки отделен водач. Този традиционен подход е напълно изчерпан. Доказателство за това е, че повече от 9 години жертвите от ПТП са една постоянна константа (700-600) убити на годинаq въпреки усилията на цялото общество. Преминаването към нов етап за развитието на безопасността на движението в България е възможност за създаването на политики, с които да се реализира „Мисия нула“ жертви от ПТП.

„Мисия нула“ е иновативна нова система за управление на работата по безопасност на движението, където проектантите на транспортната система носят общата отговорност за състоянието на безопасността по пътищата. Ако до този момент всички усилия са били насочени да променим човека, то при Мисия нула усилията се насочват да променим средата (пътна среда, превозни средства, подкрепа за добри социални норми).

Философията – човек допуска грешки, транспортната система не допуска смъртни случай и тежки наранявания е в основата на програмата „Мисия нула“.

Идеологията на споделената отговорност при управлението на безопасността на движението по пътищата се трансформира във верига на отговорностите:

 Системните проектанти са отговорни за дизайна, изпълнението и използването на пътнотранспортната система и по този начин са отговорни за нивото на безопасност в рамките на цялата система.

 Участниците в движението са отговорни за следването на правилата за използване на пътнотранспортната система, изготвени от системните проектанти.

 Ако участниците в движението не успяват да се съобразяват с тези правила поради липса на знание, възприемане или умения, то системните проектанти са задължени да вземат нужни последващи мерки, за да въздействат на това да няма загинали или ранени на пътя.

Друг основен стълб за реализиране на програмата Мисия нула е управлението по цели, което се основава в три основни точки:

 сътрудничество в мрежа

 план за действие

 конференции за годишни резултати, в които се оценяват безопасността на движението и изпълнението на целите.

Според ИПБ, Мисия нула ще има огромно влияние върху работата за подобряване на пътната безопасност. Чрез тази програма ще се усъвършенстват както използваните методи на работа, така и изборът на интервенции. Сътрудничеството в мрежа, управлението по цели и управлението на потребителите дават възможност нещата да се случат. Философията на програмата, е че хората правят грешки; пътнотранспортните системи трябва да намалят до минимум възможността за грешка и за причинените щети, когато бъдат допуснати грешки, и това ще изведе България в челните редици по безопасност на движението по пътищата в Европа.

Някои от основните стълбове на Мисия нула включват:

 Нула е единственият приемлив брой смъртни случаи в нашите транспортни системи;

 Хората се провалят, проектантите не трябва. Дизайнерите на системи са отговорни за проектирането, експлоатацията и използването на пътната транспортна система и следователно са отговорни за нивото на безопасност в цялата система. Участниците в пътното движение са отговорни за спазването на правилата на пътната транспортна система, определени от неговите дизайнери. Ако потребителите не спазват тези правила поради липса на знания, приемане или способност, доставчиците на системата са длъжни да предприемат необходимите по-нататъшни стъпки за противодействие на убитите или ранените хора;

 Сътрудничеството в мрежа между различни нива на управление, обществени услуги, частни индустрии и други пътни мениджъри е ключът към успешното изпълнение;

Иван Гешев посочи главния виновник за войната на пътя - безхаберието

Единствената причина да не бъде налице съществен прогрес в пътната безопасност, е безхаберието. Това заяви главният прокурор Иван Гешев...

 Реализирането на Мисия нула трябва да се съсредоточи и да разчита на науката, основана на доказателства.

Ефективни форми на управление

Работата по осигуряване на по-безопасни пътища за постигане на Мисия нула се характеризира предимно с три форми на управление, които са доказано ефективни на европейско ниво.

• Управление по цели и резултати. За да се създаде дългосрочна устойчивост и систематичен начин на работа, при Мисия нула усилията за пътна безопасност се основават на управление на целите. Работата включва определянето на цели за различните показатели, за които се прецени, че имат най-голямо въздействие върху пътната безопасност, например придържане към ограничението на скоростта, безопасни превозни средства и използването на каски. Промените в различните показатели се измерват, наблюдават и обсъждат на годишни конференции с резултати /МС приема национален ден на безопасното движение по пътищата/.

• Управление в мрежа. Сътрудничеството между различните страни е и е ключов фактор в работата за постигане на Мисия нула. Това ще доведе до съвместна работа на различни страни в една и съща посока чрез координиране и хармонизиране.

• Управление на потребителите. Търсенето на пазара е механизъм, който управлява развитието и резултатите. Този начин на работа ще доведе до добри резултати по отношение на по-безопасни автомобили и др..

Доклад на ИПБ: Пътят София-Самоков е опасен

Доклад, поръчан от Института за пътна безопасност (ИПБ) на експерт, показва, че втаракласният път София-Самоков е опасен. Припомняме, ч...

Възможно ли е в България да бъде приета програмата „Мисия нула“? Отговорът е "да", категорични са представителите на Института за пътна безопасност.

Прилагането на нови мерки за пътна безопасност в България изисква основна информация за проблемите, които трябва да бъдат решени. Необходимо е създаването на информационна система за статистически данни и задълбочени проучвания на фаталните пътнотранспортни произшествия. Документирането на какво се е случило преди, по време и след произшествието е възможност за създаване на база данни, с които да се анализират и коригират целите, посочват още от Института.

В момента проблемите при управлението на безопасността на движението по пътищата в България се прикрива със статистически победи от страна на администрацията, отбелязва ИПБ.

Институтът за пътна безопасност създаде екип от експерти в помощ на общините и държавната администрация за постигане на Мисия нула.

Ето предложенията на ИПБ:

• Създаване на цели, стратегии и политики;

Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ: Държавата е неспособна! Ами ако автобусът беше пълен с взрив? (ВИДЕО)

Новината на деня: Двама полицаи загинаха в преследване при опит да спрат автобус пълен с мигранти. Това е станало около 5 часа тази сут...

• Изготвяне на планове за действие;

• Провеждане на одити по пътната безопасност;

• Събиране на данни и анализиране на статистика;

• Проектиране на пътища и улици;

• Проектиране на велосипедни, пешеходни и обществени транспортни инфраструктури.

ОЩЕ: Иван Гешев посочи главния виновник за войната на пътя - безхаберието

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com