Иван Гешев посочи главния виновник за войната на пътя - безхаберието

5082
Иван Гешев посочи главния виновник за войната на пътя - безхаберието
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Единствената причина да не бъде налице съществен прогрес в пътната безопасност, е безхаберието. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на организирана от Института за пътна безопасност (ИПБ) в БТА среща с министри по проблема с войната на пътя. 

Безхаберието на чиновниците за пътищата и катастрофите: Наш шампион обясни защо се е отказал да помага

Знам поне 1000 други начина, по които да си губя времето. Така бившият рали шампион и автомобилен състезател Димитър Илиев обясни защо ...

Не е работа на НПО да координира държавните институции, това е работа на държавата и е тъжно, че държавата не си върши работата, коментира той. Гешев адмирира усилията на Института за пътна безопасност и подчерта, че  е необходима цялостна визия, трайна работа на държавата и координация между институциите.

Той съобщи, че е подписал методически указания към наблюдаващите прокурори, изискващи повече обективност и прецизност при събиране на доказателства и разграничаване на причината за ПТП - дали е непредпазливост и умисъл. Втората насока на указанията е прокурорите да преценяват и при необходимост да възлагат експертизи за условията на пътя, дефицитите в пътните условия – доколко са оказали влияние и дали има форма на съпричиняване на ПТП, включително да се правят допълнителни следствени експерименти. "Това се прави, но много рядко, само при много тежки случаи, примерно – при катастрофата с македонските граждани. Надявам се да стане по-честа практика – когато има настъпила смърт, тежки телесни повреди и значителни материални щети", каза Гешев.

Често пътната обстановка влияе на водачите и в много случаи на настъпилия противоправен резултат, посочи още той. Според него, това ще допринесе при констатиране на такива дефицити, те да се отстраняват от съответните институции.

"Освен методическите указания, са необходими законодателни промени. Ние правим каквото можем. Само с усилията на една институция не може да се случи. Проблемът може да бъде решен при взаимодействие и желание да бъде решен", категоричен е главният прокурор.

ОЩЕ: Гешев с предложения за пияни и дрогирани шофьори - доживотен затвор и отнемане на коли

Обсъждат мерки и приоритети за безопасността по пътя

Днес, от 09.00 ч. в Министерския съвет ще се проведе държавна координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя,...

Адвокат с анализ защо предложенията на Гешев за пияни и дрогирани шофьори може да не работят

Тревожна статистика представи зам.-главният прокурор Десислава Пиронова: Броят на издадените наказателни постановления по отношение на местни органи за обезопасяване на път, който е тяхна отговорност, във връзка с разпореждания, които са 47 000, е само 2.

Броят на издадените наказателни постановления в периода от 2019 до 23 август тази година е 683 626. Броят на невръчени наказателни постановления е 36 568 броя. Такива с и изтекла абсолютна давност е 2584. Броят водачи с невръчени повече от 3 наказателни постановления е 29 873.

Във връзка с тези данни Пиронова съобщи, че са сезирани министрите на МВР, на транспорта и съобщенията и на регионалното развитие и коментира:"Именно с ефективното взаимодействие, при координирано изпълнение по закон, някакъв резултат в посока подобряване на тази статистика би могъл да се получи".

Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ: Държавата е неспособна! Ами ако автобусът беше пълен с взрив? (ВИДЕО)

Новината на деня: Двама полицаи загинаха в преследване при опит да спрат автобус пълен с мигранти. Това е станало около 5 часа тази сут...

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов съобщи, че вече всички възлагания на АПИ ще бъдат качвани на сайта. "Ще може да се види какво е свършвала АПИ, кои фирми работят, за да няма неясноти кое е възложено, кое не е, как е възложено – всичко ще бъде видимо", увери той.

"Ако това е вярно, това е революция, това е чудо", възкликна Богдан Милчев от ИПБ.

Той изрази остро недоволство, че на срещата в БТА не е представено МВР и коментира, че министър Демерджиев и екипа му са жертва на политическите боричкания. "ИПБ обявяваме война на политическото противопоставяне на институциите, което води до това да умираме като мухи по пътя", заяви той.

Според Милчев имаме проблем с пътя: "Същите шофьори, като карат в други страни, не правят толкова грешки". Той е убеден, че главният прокурор, вътрешният министър и регионалният министър могат да променят нещата и анонсира следваща такава среща, която ще се състои в края на септември. Според Милчев, необходими са не нови правила и нови глоби, а нова организация за взаимодействие между институциите и лансира проекта "Мисия нула".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com