Коментар №1 на седмицата: Слави Трифонов за премиер, шоуто – за правителство. Силни и слаби страни

77476
Коментар №1 на седмицата: Слави Трифонов за премиер, шоуто – за правителство. Силни и слаби страни
Снимка: БГНЕС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 7 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Едва ли само преди малко повече от седмица много хора са си представяли, че Слави Трифонов може да ни управлява. Ама наистина. Или поне публично, но хайде да не почвам от трето изречение с мрачни очаквания. Но ето, че тази възможност – управление на Трифонов, изглежда доста реална. Въпросът е какво ще стане, ако се случи така.

Със сигурност само времето ще покаже. Но това не значи, че не може да поговорим по темата. Ще се справи ли Слави като премиер и управляващ?

Силни страни

А) Има талант на мениджър. Все пак удържа в неблагодарен бранш като развлекателния две десетилетия. Ама нямал рейтинг от години, ама това, ама онова – на изборите се видя колко рейтинг има. За да удържиш на голямата шоу сцена толкова дълго, не може да нямаш организаторски умения. Твърдо вярвам, че добрият премиер е като добрия шеф – намира си подчинени, които разбират дори повече от него, но той е човекът, който най-добре канализира усилията им така, че да се отплащат.

Б) Има опит като за политиката. Да, не този, класическият, но да не забравяме откъде тръгна – продажба на мартеници в подлеза при ЦУМ. Трифонов беше достатъчно пробивен и мина през смутни години с успех.

Слаби страни

1. Здравето. Не приказките за коронавируса имам предвид. Още преди това Слави не беше в добро здраве и това е публична тайна. За работа като премиер да не си в добро здраве няма как, особено ако ти е първи мандат. Това са толкова отговорности, задължения, стратегии, лавиране между силни интереси и с мисъл да работиш за тези, които са те избрали, че не можеш да си позволиш да си болен.

2. Лидер. Това е слаба страна, защото без Слави Трифонов партията му си заминава скоропостижно. Ако ГЕРБ е лидерска партия, то тази на Слави е поне на втора степен – защото ГЕРБ натрупа управленски опит и дори без Борисов едва ли бързо би изчезнала като партия – има вече кадри, които ще опитат да обединят структурите около себе си, ако Бойко Борисов го няма и в някаква степен вероятно ще успеят. Но при "Има такъв народ" няма заместници на Трифонов, категорично.

3. Експертиза. Да управляваш държава не е като да управляваш една компания. Затова трябва да имаш кадри. Смятам, че Слави е мислил и за това – спомнете си кастингите за политици, които правеше. Въпросът е какво точно е открил при тези кастинги – малко хора са следили излъчвания часове наред, но и ако има нещо обещаващо, Трифонов вероятно не излъчвал публично същественото. Въпреки това, до доказване на противното работата с кадрите е сериозен проблем – при това на средно управленско ниво. Не е случайно, че в армията най-важният пост е на сержанта – един началник на кабинет или директор на дирекция, или заместниците им, които отговарят пряко за оперативната дейност на органите, движещи даден сектор, спокойно могат да направят толкова много мръсотии на който и да е министър, че свят ще им се завие. И Бойко Борисов си го каза – за привържениците на ГЕРБ, които чакат като чакали. Те са точно на това средно ниво – бомби със закъснител за всяко друго управление!

4. Зависимости. Тук за всеки, който помни малко повече от това, което е ял вчера или всеки, който се е поинтересувал какво е ставало преди да се е родил и проходил, е видимо. Има достатъчно снимки от мутренските години в края на миналия век, има ги и предаванията на "Шоуто на Слави" с Ахмед Доган, с Бойко Борисов – тогава, в първото десетилетие на тоя век. А и предаването от 2012 година с Корнелия Нинова звучи много интересно ... Знакови реплики, знаково поведение. Дали е било само за шоуто или не точно? По-нагоре говорих за успеха на Трифонов – без подкрепа, такъв успех не може да има. Въпросът е ти какво си давал за тази подкрепа или какво имаш да даваш?!

За финал – един класически анализ на покойния вече д-р Тони Филипов. Дано не се окаже много верен, ама ... : "Днес крадат лафове, утре ще крадат фондове"

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...