Коварен грип ни удря в кръста

65631
Коварен грип ни удря в кръста

Първите есенни вируси хвърлиха стреличките си. Малки и големи пипват грип "по терлици", който кацва на гърлото чрез кихане и кашляне и се промъква навътре в тялото. Коварното на този риновирус е, че първоначалните симптоми са по-необичайни, обяснява пред “Стандарт” д-р Евгения Кехайова, семеен лекар в поликлиниката в столичния квартал "Люлин 2", предаде БЛИЦ.
Лъже ви, че е настинка, но си е класически грип - есенният риновирус, който върлува в момента, протича без температура. Затова мнозина го подценяват и не вземат мерки навреме, обясняват лекарите. Само след 24 часа обаче болните усещат "мравучкане" по ставите и схващане в кръста, болки в гърлото, а по-късно се появява и суха кашлица.

Този вирус не е така агресивен като зимните си събратя от тип А, които са основните виновници за разпространението на грипни епидемии, отбелязва д-р Евгения Кехайова. Достатъчно е човек "да пази леглото" 2-3 дни и да взима симптоматични лекарства и големи дози витамин С. При болки в гърлото лекуващият лекар препоръчва подходящи таблетки за смучене, при кашлица - облекчаващ сироп, при хрема - капки, и т.н. Трябва да се пие много чай с мед, който позволява на тялото да изхвърли токсините, които отделя вирусът при размножаването си.

В много редки случаи се получават бактериални инфекции и се налага да се изписва антибиотик, уточнява д-р Кехайова. Тя подчертава, че особено важно е преболедувалият да подкрепи отслабналата си имунна система с имуностимулатор. Особено добър ефект дават препаратите на хомеопатична основа, това споделят с мен моите пациенти, казва д-р Кехайова. И подчертава, че след преболедуване на тялото му трябва време, за да възстанови силата и равновесието си. Ако в този период го атакува друг вирус, може да го удари по-тежко В момента циркулират различни видове паравируси, риновируси и други грипоподобни зарази, предупреждават лекарите.

И припомнят, че сега е времето хората от рисковите групи - лица над 65-годишна възраст, болни с тежки хронични заболявания, хора с професии, които ги излагат на общуване с много хора, да се имунизират против трите щама, които ще бъдат главните виновници за разболяване тази зима - "Виктория", "Калифорния" и "Уисконсин". За да се ваксинира човек обаче, трябва да е в добро здраве. Организмът изгражда антитела срещу заложените вируси в рамките на две-три седмици. Специалистите очакват първите гастроли на зимните вируси около Коледа. Възможно е обаче да се появят още през следващия месец.

Редактор: Десислава Ушатова

Нови два грипа ни газят през зимата

Свинският грип, но и два по-различни от 2011 г. грипни щама - "Виктория" и "Уисконсин", ще ни газят тази зима. Това става ясно от със...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com