Нови два грипа ни газят през зимата

6661
Нови два грипа ни газят през зимата

Свинският грип, но и два по-различни от 2011 г. грипни щама - "Виктория" и "Уисконсин", ще ни газят тази зима. Това става ясно от състава на новите противогрипни ваксини, които през септември ще се появят в аптечната мрежа, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, предаде КРОСС.

Сложно е да се каже дали няма да има и други циркулиращи сред населението щамове, добави тя. Най-голяма е вероятността все пак вирусите да са именно тези, които са включени във ваксината. Причината е, че експерти на Световната здравна организация непрекъснато наблюдават вирусите, които циркулират по света, и така с доста голяма точност предсказват кои щамове са доминиращи.

"Виктория" е от типа А (H3N2), а "Уисконсин" е от типа В. Миналата година у нас шетаха свинският грип H1N1 заедно с "Бризбейн" и "Пърт". Първият е пандемичен, защото сравнително отскоро обикаля света и все още разболява много хора. Когато вирусът е нов като този, не само малките деца боледуват от него, но и по-големите на 20-30 г., макар че са млади и здрави по принцип. Обикновено всеки грип засяга най-много като бройка бебетата и малките деца, а най-много са усложненията при възрастните.

Затова и ваксината се препоръчва на първо място за тези групи от населението, а също и за хронично болните. Грипните ваксини вече са произведени и след като преминат процедурата по одобрение в нашата агенция по лекарствата, могат да бъдат закупени от аптеките. Добре е да се ваксинираме навреме, тъй като никой не може да предскаже с точност кога ще се надигне грипната вълна, казва проф. Кожухарова. Грипът е своеволен и непредвидим, а за образуване на имунитет са необходими около 2-3 седмици. Ако се стигне до недостиг на ваксини, поне рисковите групи ще са предпазени.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com