КЗД трябва да разгледа жалбите срещу хомофобската кампания на Волен Сидеров

2417
КЗД трябва да разгледа жалбите срещу хомофобската кампания на Волен Сидеров
Снимка: БГНЕС

Административен съд София – град отмени решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което националният орган по равенството отказва да разгледа жалбите на членовете на организационния комитет на София Прайд срещу предизборната платформа на Волен Сидеров на местните избори през 2019 г., обещаваща да забрани прайда.

Припомняме, че на местните избори през 2019 г. в София лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров посочи като основен приоритет в програмата си спирането на „гей-парада“ в София.

Джамбазки към София прайд: Да сме наясно, като кмет ще забраня парада

"Аз съм просто бял, хетеросексуален мъж, данъкоплатец, на изборна позиция, затова отказвам любезно отправената покана...И да сме наясн...

В поредица от публични изяви пред различни медии, в това число в телевизия „Алфа“, в публичния си профил с социалната медия „Фейсбук“, в интернет страницата на вестник „Атака“ и на най-малко един билборд, националистът призовава избирателите си да му гласуват доверие за нов кмет на София и че ако бъде избран за такъв, ще ограничи признатото и защитено от Конституцията и от международното право свобода на мирно събиране на част от българските граждани, въз основа на хомосексуалната им ориентация. Това съобщиха от екипа на София Прайд.

Още през октомври 2019 г. членовете на Организационния комитет на София Прайд Радослав Стоянов, Деница Любенова, Венета Лимберова, Димитър Богданов, Симеон Василев и Лилия Драгоева подават жалба до Общинската избирателна комисия за област София за нарушения на Избирателния кодекс от страна на Сидеров. С жалбата се иска премахването на незаконосъобразните агитационни материали поради накърняване на добрите нрави, тъй като с тях се обещава ограничаването на конституционни права на дискриминационен принцип.

Само два дни по-късно със свое решение от избирателната комисия приема, че няма компетентност да разгледа тази жалба на организационния комитет на София Прайд и изпраща същата по компетентност на Комисия за защита от дискриминация, Централна избирателна комисия и Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община. Така агитационните материали не бяха премахнати най-малко до края на изборите.

След като КЗД образува преписка, назначеният по нея докладчик Златина Дукова на два пъти изпраща писма до жалбоподателите с искане да уточнят от какво се оплакват и какво искат. На два пъти жалбоподателите отговарят, че се оплакват както от агитационните материали – които считат за дискриминационни, и искат установяване на нарушение на Закона за защита от дискриминация – така и от бездействието на членовете на избирателната комисия, по чиято вина материалите не са премахнати и които също искат да бъдат санкционирани.

С решение произнесено почти година по-късно – на 23 септември 2020 г. – КЗД намира, че не е сезирана с надлежно искане и че не е уточнено от жалбоподателите какво точно и срещу кого следва да бъде установено и съответно е прекратява производството.

Джамбазки към София прайд: Да сме наясно, като кмет ще забраня парада

"Аз съм просто бял, хетеросексуален мъж, данъкоплатец, на изборна позиция, затова отказвам любезно отправената покана...И да сме наясн...

Организационният комитет на София Прайд обжалва решението на КЗД пред Административен съд София – град. С определение от края на миналата година, получено от активистите тази седмица, съдът се произнася, че жалбоподателите „много ясно сочат както какво е искането до КЗД [и че то е в рамките на правомощията ѝ]; срещу кого е жалбата, респективно кои са нарушителите на [закона][…]“.

Съдът посочва още, че жалбата е била редовна и допустима за разглеждане и не са били налице основания за прекратяване на производството. Поради тези две причини Административен съд София – град отменя решението на Комисията за защита от дискриминация и връща преписката на КЗД за произнасяне по същество.

„Това е трето решение на съда през последната година, с което се установява, че по жалби за дискриминация на основата на сексуална ориентация КЗД неправилно прекратява производства и отказва да разглежда жалбите“, заяви Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет, който е член на организационния комитет на София Прайд.

„Предходните два случая се отнасяха до призиви за насилие срещу ЛГБТИ-тематична фотографска изложба в рамките на Пловдив 2019. В този случай КЗД отказа да използва дори половината от правомощията си по установяване на нарушителите и отново прекрати производството. Това бе отменено от съда веднъж, след което КЗД отново прекрати преписката на същите основания. Тези сигнали от страна на КЗД будят тревога и съмнение в това изпълнява ли този орган задълженията си по правото на Европейския съюз“, допълни Стоянов.

„КЗД системно отказва да отсъжда в случаите на явна дискриминация срещу ЛГБТИ общността в България. Отказът на Комисията да разгледа предявен пред нея спор е не просто отказ от правосъдие, но и създава сериозни съмнения доколко тази институция спазва законите в страната“, заяви адв. Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие, също член на организационния комитет на София Прайд.

Джамбазки към София прайд: Да сме наясно, като кмет ще забраня парада

"Аз съм просто бял, хетеросексуален мъж, данъкоплатец, на изборна позиция, затова отказвам любезно отправената покана...И да сме наясн...

Предстои КЗД отново да разгледа жалбите срещу Сидеров и членовете на избирателната комисия и да се произнесе с ново решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com