Ляв вестник и онлайн медии раздухаха невярна новина за забраната на розовия домат

6777
Ляв вестник и онлайн медии раздухаха невярна новина за забраната на розовия домат
Снимка: Getty Images

Наложи се Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да излезе с официално прессъобщение по повод невярна информация в няколко български медии, публикувана снощи на онлайн изданието на вестник "Дума" (както и в днешния брой на ляво ориентираното издание) и в "Епицентър". Тази сутрин неточната информация беше препубликувана в други онлайн медии.

Става дума за невярната към днес информация, че според нов регламент, подлежащ на одобрение от "Брюксел" розовият домат "Биволско сърце" може да бъде забранен за производство и продажба.

Бившата съпруга на починал наш футболист към "24 часа": Не съм очаквала да публикувате неистини

Не съм очаквала вестник като „24 часа“ да публикува информация, която не е истина. Така бившата съпруга на починалия в нача...

Няма и не съществува Регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат „Биволско сърце“, казват днес от МЗХ.

От там обясняват още: През май 2013 г. Европейската комисия предлага за обсъждане проект на Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11 март 2014 г. (650 гласа „против“ регламента и само 15 „за“). Проектът е оттеглен от Европейската комисия на 7 март 2015 г.

Това обаче не пречи в. "Дума" да вземе новината на bTV от 7 март 2014 г. (преди гласуването в ЕП) и да я публикува към днешна дата. Според изданието "новият регламент все още е предмет на дискусии", но съществува "абсолютно реалната опасност" "Биволско сърце", да се превърне в рядкост, ако нямаш баба на село".

На снимката горе е статията на bTV от 2014 г., а по-долу е тази на в. "Дума" две години по-късно от 8 август 2016 г.

АЕЖ иска разследване на медийните договори за председателството ни на ЕС

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) обяви, че настоява за разследване на потенциалните конфликти на интереси...

Но днес от земеделското министерство уточняват още, че дори и в първоначално предложения проект на регламент не са се съдържали разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация.

"Текст в проекта от 2013 г. изрично е посочвал, че не съществува забрана за размяна на семена между лица, които не спадат към професионална категория по отношение на извършване на дейности с посевен и посадъчен материал. В допълнение този проект на регламент е предвиждал облекчения за непрофесионалните оператори. Също така документът е давал допълнителни облекчения на производителите на домат от сорта „Биволско сърце“, пишат от МЗХ.

Проектът на регламент не в включен в Работната програма на Европейската комисия за 2016 г., като няма инициатива да бъде включен и за 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com