X
 
 

Македония гневна: България иска да регистрира таратора и ракията като свои продукти

11836 7
Македония гневна: България иска да регистрира таратора и ракията като свои продукти
България е внесла искане в ЕС за защита на таратора и гроздовата ракия като български продукти, пише днес македонският вестник "Дневник".

От ЕК обаче са отказали да регистрират гроздовата ракия като български продукт, тъй като тя се произвеждала и в други съседни страни, сред които и Македония, подчертава изданието.

Продуктите в Русия са поскъпнали с близо 10 на сто

Ръстът на цените на продуктите в Русия за януари-септември 2015 година е 9,9 %. Това съобщава Интерфакс, като се позовава на данни на р...

От македонското министерство на земеделието са заявили, че Македония засега не е регистрирала нито един продукт, тъй като процедурата продължавала с години. Регистриране на продукти имало само в рамките на страната.

Освен ракията, която също се произвежда в западната ни съседка, на таратора се гледа като на традиционна студена супа/салата в македонската кухня. Ето защо в Скопие са особено чувствителни по отношение на "общите" кулинарни традиции.

Припомняме, че само преди дни "Кайсерован врат Тракия" (Kayserovan vrat Trakiya) стана четвъртият български продукт, вписан в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Инициативата е на сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", в което членуват 21 месопреработващи предприятия от цялата страна. Сдружението вече защити в Брюксел филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица". Европейската комисия одобри и вписването на "Българско розово масло" в Регистъра на защитените географски указания.

Actualno.com

Етикети:

 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 4 години Профил на трол?
  Доста смешно е всичко.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Макета, тя цялата Македония е регистрирана, като наш продукт. Само шиптърите се дърпат.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  А БЕ МАКЕТА ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ БЕ, НЕДЕЙТЕ ДА РЕВЕТЕ, РАКИЯТА И ТАРАТОРА СА БЪЛГАРСКИ СЪОТВЕТНО СА И ВАШИ.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  jadi laina pedal eden
  : 7 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Македонија не е гнвна. Прочитајте го оригиналниот текст па самите видете колку сме ние "гневни" што Бугарија сака да ги регистрира тие производи како нивни http :// dnevnik . mk/?ItemID=20D38075AD77FD43B9C6B4CECE35341F
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ae makedonche (bulgarche) q vij kartite ot srednovekovieto v vsichki epoxi do sled vtora svetovna voina i vij dali prisustvate kato durjava zemqta vi e bulgarska naroda vi e bulgarski vie ste promiti mozaci.I se radvaite che samo nie vi priznaxme za durjava nagli smeshnici. Veliki makedonci smeshnnici deto idvat tuka da rabotqt da pazaruvat i isakt BG pasporti smotanqci tupi.
  : 4 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Тя Македония е български продект, че какво остава за таратора и ракията.