Най-важното за деня, 25 ноември 2022 г.

3383
Най-важното за деня, 25 ноември 2022 г.
Снимка: Lockheed Martin

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 ноември.

ПАРЛАМЕНТЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ОДОБРИ КУПУВАНЕТО НА ОЩЕ 8 САМОЛЕТА F-16 ЗА 2.2 МЛРД. ЛВ.

Народното събрание одобри на първо, а след това и на второ четене ратификацията на договора за придобиване на още 8 нови самолета F-16 Блок 70.

СМЕТКАТА ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА 48 ПАРЛАМЕНТ: ЗА ГЕРБ И ДПС НЯМА ДАРЕНИЯ, ПП С НАЙ-СКЪПА КАМПАНИЯ, ВЪЗРАЖДАНЕ С НАЙ-ГОЛЯМ ДЪЛГ

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за проведените на 2 октомври 2022 г. избори за Народно събрание. Всички 30 участници в изборите за Народно събрание – 22 партии, 6 коалиции и 2 инициативни комитета, са подали в срок отчетите си.

В ЧУЖБИНА РАЗСЛЕДВАТ БРАТА НА ДЕПУТАТ И БИВШ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА ТЕРОРИЗЪМ, ТВЪРДИ BIRD

Константин Върбанов, братът на бившия зам.-председател на парламента и настоящ депутат от ГЕРБ Росица Кирова, е разследван зад граница по случай за пране на пари и финансиране на тероризъм. Това твърди разследващият сайт Bird.bg, който се позовава на партньорите си от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Само че не става ясно коя е държавата.

"БЛЪСНА МЕ В ОГРАДАТА, БЛЪСНА МЕ В ТРОТОАРА": СИГНАЛИЗИРАЙТЕ НАВРЕМЕ, ПОСЛЕ МОЖЕ ДА Е КЪСНО (ВИДЕО)

В Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените от Actualno.com ви разказваме историята на жена, успяла да спечели дело срещу насилника ѝ, с надеждата, че случаите ще намалеят. 

РЕГИОНАЛНИЯТ МИНИСТЪР: ТУНЕЛЪТ "ПЕТРОХАН" ДА СЕ ДАДЕ НА КОНЦЕСИЯ, ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ МАГИСТРАЛИ

Служебният регионален министър арх. Иван Шишков предупреди, че България ще загуби финансиране на последния етап на АМ „Европа“ между София и Сливница. Той би предложил на политиците да мислят за тунела под Петрохан и връзката да бъде дадена на концесия. Ако политиците започнат да си говорят отново кога и как ще се построи, то първо трябва да се построи АМ „Хемус“. „За тунела „Петрохан“ трябва да се мисли за концесия, иначе няма да има пари за всички магистрали“, категоричен бе регионалният министър пред bTV. 

ОТГОВОРИТЕ: С ЯВОР КУЮМДЖИЕВ, ЧАВДАР СТЕФАНОВ И ДИМИТЪР ГАНЕВ (ВИДЕО)

Темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ са: Защо „Лукойл“ реши да пренесе дейността си в България и ще има ли недостиг на енергоносители през зимата. Разговор с енергийния експерт Явор Куюмджиев.

РЕГИОНАЛНИЯТ МИНИСТЪР: ТУНЕЛЪТ "ПЕТРОХАН" ДА СЕ ДАДЕ НА КОНЦЕСИЯ, ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ МАГИСТРАЛИ

Служебният регионален министър арх. Иван Шишков предупреди, че България ще загуби финансиране на последния етап на АМ „Европа“ между София и Сливница. Той би предложил на политиците да мислят за тунела под Петрохан и връзката да бъде дадена на концесия. Ако политиците започнат да си говорят отново кога и как ще се построи, то първо трябва да се построи АМ „Хемус“. „За тунела „Петрохан“ трябва да се мисли за концесия, иначе няма да има пари за всички магистрали“, категоричен бе регионалният министър пред bTV. 

"ГАЗПРОМ" Е НАДЕЖДЕН ПАРТНЬОР НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, А ЗА ПОСРЕДНИЦИТЕ – ЯВОР КУЮМДЖИЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

"Газпром" е надежден партньор не за България, а за посредниците, които така или иначе ни продават руски газ на по-високи цени. Това каза в предаването "Отговорите" енергийният експерт Явор Куюмджиев, който беше заместник-министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев и депутат от "БСП за България" в 42 Народно събрание.

ОСНОВНИ РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ СИ ПРОТИВОРЕЧАТ КАК ВЪРВИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Боевете на фронта в Украйна не спират, но изглежда по-активните действия и от двете страни почват да се ограничават. Това показват както украинските данни (на Генералния щаб на украинската армия) за случилото се вчера (24 ноември), така и руските данни – от руското военно министерство и популярния руски телеграм канал "Рибар".

ВСЯКА НОЩ ЛИКВИДИРАХМЕ ПО 10 ОКУПАТОРИ: РАЗКАЗ НА ХЕРСОНСКИТЕ ПАРТИЗАНИ

След като на 2 март 2022 г. Русия превзе Херсон, местните жители започнаха ежедневно да излизат на протести на централния площад, развявайки украински знамена. Но за окупаторите градът беше важен символ и те не можеха да допуснат там съпротива, пише в материал на CNN.

РИСКОВЕТЕ НА ВОЙНАТА: ПРОИЗВЕДЕНА В САЩ РАКЕТА Е РАНИЛА ТРИМА ЦИВИЛНИ В КРАМАТОРСК, УКРАЙНА

Произведена в САЩ ракета AGM-88B, изстреляна от украински изтребител през септември 2022 година, се е отклонила от зададената цел и е ранила трима цивилни. Това е един от онези редки случаи, когато доставено от САЩ оръжие причинява щети на украински граждани в деветмесечния конфликт, пише The New York Times.

КОЛКО МИЛИАРДА Е ПОХАРЧИЛА РУСИЯ ЗА 9 МЕСЕЦА ВОЙНА И ЗА КАКВО ТОЧНО?

Преките военни разходи на Русия за 9-те месеца на войната в Украйна възлизат на около 82 млрд. долара. Оценката е на Forbes и включва преките разходи, които са необходими за поддържане на военните операции, но не и редовните разходи за отбрана или загубите, свързани с икономиката.

ВЪВ ВАРШАВА КРЪСТИХА УЛИЦАТА ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО "АЛЕЯ НА ЖЕРТВИТЕ НА РУСКАТА АГРЕСИЯ

Във Варшава откриха Алея на жертвите на руската агресия, съобщава Gazeta Wyborcza. Градските депутати дадоха такова име на пешеходна и велосипедна алея, която се простира покрай улица Белведерска. На това място се намират руското посолство и бившият Руски културен център. 

POLITICO: ЗА ЕС БАЙДЪН Е ВЕЖЛИВА ВЕРСИЯ НА ТРЪМП - РЕЗУЛТАТЪТ Е ВСЕ СЪЩИЯТ

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп беше полезно препятствие за Европа. Неговият наследник, Джо Байдън, се оказва много по-сложен - приятел, който казва всички правилни неща, но те оставя на сухо, когато стане напечено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com