Отговорите: С Явор Куюмджиев, Чавдар Стефанов и Димитър Ганев (ВИДЕО)

9005

Темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ са: Защо „Лукойл“ реши да пренесе дейността си в България и ще има ли недостиг на енергоносители през зимата. Разговор с енергийния експерт Явор Куюмджиев.

Какви ще бъдат последиците за Русия от резолюцията, с която Европейският парламент я обяви за държава спонсор на тероризма. Коментира журналистът Чавдар Стефанов.

Ще взриви ли хартиената бюлетина надеждите да имаме редовно правителство. В студиото - политологът от Изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев.

Ще има ли недостиг на енергоносители през зимата

Газпром“ е надежден партньор не за България, а за посредниците, които така или иначе ни продават руски газ на по-високи цени. Това каза в предаването „Отговорите“ енергийният експерт Явор Куюмджиев, който беше заместник-министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев и депутат от „БСП за България“ в 42 НС.

В България доскоро друг газ нямаше, каза той. Има малко азербайджански, но останалият пак е руски. Дори когато купувахме въпросните танкери, те се разтоварваха в Гърция и в Турция и се правеха така наречените слотове. Физически този газ си оставаше там, а ние получавахме същия руски газ, само че през гръцките и турски договори.

Кой какво печели от решението на „Лукойл“ да премести дейността си в България?

Откровено, от гледна точка на „Лукойл“, главната печалба в кавички е това, че ще може да продължи да преработва руски петрол и да го продава в количествата, които могат да се произведат в Бургас. От гледна точка на държавата евентуално по-високи данъци. От гледна точка на потребителите в България и в съседните страни – сравнително стабилни и сравнително ниски цени на горивата. В сравнение с други държави, които няма да купуват от 5 декември руски петрол, а ще купуват с 30% по-скъп друг нефт на световните пазари.

Спорът дали „Лукойл“ може или не може да продава своите продукти извън България е по-скоро юридически и аз не се наемам да коментирам, каза Явор Куюмджиев.

Чисто технически, доколкото аз съм информиран и знам, „Лукойл“ не може да преработва по-малко от определено количество. Потреблението в България е по-малко от това количество. Т.е. за тях няма никакъв смисъл да произвеждат. Рафинерията няма да фалира, но ще се случи нещо, което стана в Германия и Италия. Не „Лукойл“ рафинерии, а друга руска компания, които по същата причина, като им забраниха да внасят руски петрол по море, те не фалираха, останаха си собственост на въпросната нефтопреработваща руска компания, но бяха поставени под така наречения особен надзор на местните регулатори. Българското законодателство също го позволява, особено в енергийната сфера, с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, държавата да поеме контрола върху съоръженията, да продължи да прави някакви бензини и дизели, със съоръженията на „Лукойл“, но проблемът е толкова сложен юридически, че е абсурдно. Проблемът за потребителите е друг – ако това се случи, цената на горивата не само че няма да спада в България, но ще се увеличава. Ако „Лукойл Нефтохим“ спре, ще трябва да внасяме горива.

Колко печелим от въглищните централи и дали въобще трябва да ги спрем, ще научите от видеоматериала.

Последиците за Русия, след като ЕП я обяви за държава спонсор на тероризма

Развръзката на войната в Украйна се отлага. Ще има война и до края на годината, и догодина, но докога, никой не предвижда вече. Това каза журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва Чавдар Стефанов в предаването на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова". Русия е като една разсъхнала се бъчва, от която непрекъснато струи нещо и няма свършване. Има доста голям мобилизационен потенциал, има и оръжия, има и инат, има и абсолютно неморални политици, които искат да докарат нещата до свещен за тях край – Украйна да бъде разрушена и да не съществува.

Европейският парламент с огромно мнозинство гласува резолюция, с която обявява Русия за държава спонсор на тероризма и държава, която използва терористични средства. Какви ще са последствията, според Чавдар Стефанов:

Резолюцията е, да я наречем мека дипломатическа стъпка, мека дипломация, тъй като в Европейския съюз няма съответни правни норми, обосноваващи какво означава „спонсор на тероризма“ и как се действа с оглед на това. Но това е една пожелателна резолюция към всички държави – участнички. Всъщност някои бяха приели нещо подобно, сред тях са балтийските страни, Полша и Чехия.

Подобни резолюции вече гласуваха и Парламентарната асамблея на НАТО, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също имат подобна. Така че Русия е натискана отвсякъде заради нейната агресивна нацистка политика.

Означава ли приетата резолюция подготовка за подвеждане на Путин и неговото правителство под отговорност за престъпленията пред международен трибунал?

Всъщност това е част от усилията за създаване на международен трибунал за съдене на кликата в Русия, управлявана от Путин. А дали това приближава трибунал или не, зависи от момента какво се случва на бойното поле. И всичко зависи от това каква се случва в самата Русия. А там нещата за съжаление не се случват добре.

Могат ли ударите на Русия в по граждански обекти и енергийна инфраструктура да се окачествят като нарушаване на международното право и международното хуманитарно право, ще научите от видеоматериала.

Ще взриви ли хартиената бюлетина надеждите да имаме редовно правителство

Президенско вето върху промените в Изборния кодекс за хартиената бюлетина ще бъде по-скоро символично и няма да спре процеса. Това каза политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“ в предаването на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова".

Струва ми се по-вероятно президентът Румен Радев да наложи вето, въпросът е, че така наречената „хартиена коалиция“ очевидно изглежда доста силно мотивирана, а тя разполага с мнозинство от 125 народни представители. Ветото, като знаем, се преодолява със 121 депутати. Така че дали ще се наложи вето ми изглежда в крайна сметка като символен акт, без да може да стопира по някакъв начин процеса, който вече е стартирал – завръщането на хартиената бюлетина.

Оформят се два варианта за възможен кабинет в това Народно сърбание: Първият е да се стъпи на някаква евроатлантическа платформа тип ГЕРБ, „Продължаваме промяната“(ПП) и „Демократична България“(ДБ). Вариант, който се отхвърля абсолютно ясно и категорично от и ПП, и от ДБ. Водеха се все пак такива преговори, имаше такъв вариант, имаше къде да се стъпи. Това е офертата на ГЕРБ, като по този начин постига две неща при такава коалиция и затова е желана от ГЕРБ. Първо пълно излизане от политическата изолация, в която партията влезе през 2020 г., с протестите. И второто – справяне с основния си политически опонент – ПП. По простата причина, че ПП, общо взето цялото й политическо съдържание в последните 7-8 месеца се концентрира около това да се позиционира като антиГЕРБ партия, т.е. партия, която е срещу ГЕРБ. Това е второто постижение на ГЕРБ срещу тях, защото просто на другия ден повече от половината електорат на ПП си заминават. В този смисъл ПП са в капан, защото те не могат да взаимодействат с ГЕРБ дори и да искат. Дори лидерите да искат това, те трудно биха го направили, защото просто ще си изпъдят, грубо казано, половината партия.

Втория вариант за съставяне на някакъв кабинет е кабинет на партиите на т.нар. статукво. Да го кажем, дали „хартиената коалиция“, дали коалицията „Рашидов“ , няма голямо значение. Все пак в „хартиената коалиция“ не влиза „Български възход“ , а в коалицията „Рашидов“ влезе. Доколкото виждам от посланията на „Български възход“, те биха колаборирали при подобен кабинет, но тук вече проблемите са няколко. Основният проблем е на ГЕРБ. Представете си следната ситуация – коалиция с традиционни опоненти на партията ти – БСП и ДПС. Това е изключително трудно обяснима коалиция, която няма да се възприеме добре вътре в средите на ГЕРБ. И няма да се възприеме добре като цяло в обществото. Ще тръгне с изключително ниска обществена подкрепа, без кредит на доверие. Ще остане горчивия привкус, че тук сме се събрали само и само да консомираме властта. И то в сложна социално-икономически ситуация, все още не можеща да се успокои инфлация, огромно социално напрежение, което може да се покачи още повече през зимните месеци. И всичко това 11 месеца преди провеждането на редовните местни избори в края на октомври 2023 г.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю