Наливаме 17 млн. лв. за ремонта на НДК заради българското председателство на ЕС

3409
Наливаме 17 млн. лв. за ремонта на НДК заради българското председателство на ЕС

Правителството наля 17 млн. в капитала на капитала на НДК, които ще се дадат за "преустройството и адаптацията" на Дома на културата за "нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз".

Това става чрез увеличение на дела на държавата, като едноличен собственик на капитала, в едноличното акционерно дружество "Национален дворец на културата – Конгресен център София". Парите иват от бюджета на Министерския съвет за 2016 година, съобщават от МС.

Ремонтът пред НДК пак не можа да тръгне

Ремонтът на площада пред НДК пак се отлага. Причината е жалба пред КЗК и то подадена преди да бъдат отворени новите оферти, което трябв...

Промените по бюджета са одобрени с правителствено постановление, с което се предоставят средствата за придобиване от държавата на 17 000 броя емитирани нови акции на стойност 17 млн. лева. Така ще се осигурят необходимите средства на „Национален дворец на културата - Конгресен център София“ за дейностите по преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година, обясняват от правителството.

Българското председателство на ЕС се измести с 6 месеца напред, тъй като Великобритания се отказа от него заради подготвеното излизане на страната от Съюза. На България се падаше да е председател от юли до декември 2018 година. Сега обаче ще поемем ЕС още от началото на 2018 година. Днес правителството одобри промянята, министърът на външните работи Данил Митов обяви за това във Facebook.

В подготовката на председателството ни българската държава предприе финансирането на редица преустройсва и ремонти дейности.

До момента сметката по подготовката на председателството показва, че за 2016 г. от първоначално планираните близо 7 млн. лв. (точната сума е 6 967 000 лв.), общите разходи по подготовката ще набъбнат на 7,3 млн. лв., а общият бюджет за трите години се увеличава от 49,9 млн. лв. на 50, 23 млн. лв.

Председателството щеше да промени и "домът" на депутатите, като е планирано те да бъдат изместени в бившия Партиен дом. За целта бяха отделени още 25 млн. лева, като приоритет е ремонтът на зала "Св. София". Парите също са включени в одобреното финансиране на българското председателство на ЕС.

Белгия може да председателства ЕС вместо Великобритания

Белгия е готова да поеме председателството на Съвета на ЕС, от което Великобритания се отказа. „Белгия е готова да поеме това п...

Преустройството щеше включва изграждането на стъклен купол над пленарната зала, амфитеатрален под, нови земетръсни пояси, както и цялостна интеграция с всички околни зони, подходи и връзки в структурата на сградата на Народното събрание. За постигане на целите трябваше да се изгради ново крило на сградата във вътрешния двор.

В началото на юни беше пусната и обществената поръчка на стойност 19 млн. лв. за ремонт на зала “Света София” в бившия Партиен дом. По-късно същия месец беше обявена и обществена поръчка за 300 000 лв. за строителния надзор на ремонта на зала “Света София” в бившия Партиен дом. Очакванията са преместването на парламента да се случи преди средата на 2018 година.

Освен парите за парламента 9 млн. лв. ще отидат за реконструкция на резиденция "Бояна". С тях ще се ремонтират Дом 2, хотелската част, лечебният център, както и ще се купи спортно оборудване. Другите разходи са свързани със закупуване на техника и оборудване за МВР, НСО и външното министерство. Ведомството на Румяна Бъчварова ще купи мотори за 1,4 млн. лв. Полицията ще се снабди и с дрон за 10 хил. лв. за наблюдение по въздуха. Ще бъде купено специално оборудване за полицейски кучета и коне. НСО ще получи с този транш допълнително 1,1 млн. лв. за скенери и автомобили за превозването им. Външно пък ще използва 866 хил. лв. за наемане на 110 служители в Брюксел и нови автомобили.

В началото на юли пък вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че 10 млн. лв. ще отидат за кетъринг и логистика по време на председателството ни на ЕС, за което тя отговаря. Толкова средства са предвидени вече за храна и транспорт на очакващите се над 30 000 души европейски експерти, които ще дойдат в София на 1 юли 2018 г.

Общо средствата за председателството ще са над 200 млн. лв. Те ще бъдат разпределени за ремонти още освен на НС и на НДК и други обекти в столицата.

Великобритания се отказа от ротационното председателство на ЕС

Великобритания се отказа от своето ротационно председателство на Европейския съюз, което трябваше да се състои през 2017 г., съобщиха в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София