10 млн. лв. отиват за кетъринг и логистика за председателството ни на ЕС

906
10 млн. лв. отиват за кетъринг и логистика за председателството ни на ЕС
Снимка: БГНЕС

10 млн. лв. ще отидат за кетърниг и логистика по време на председателството ни на ЕС от 1 юли до 31 декември 2018 г.

Това обясни вицепремиерът Миглена Кунева по време на петъчния парламентарен контрол. Толкова средства са предвидени вече за храна и транспорт на очакващите се над 30 000 души европейски експерти, които ще дойдат в София на 1 юли 2018 г.

От втория опит: Законът "Кунева" мина на първо четене

След над двучасови дебати Народното събрание прие на първо четене антикорупционния закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева. Реш...

"Неяснотата по това кога ще започне председателството на България демотивира хората от екипа", коментира Кунева. Има вероятност заради референдума във Великобритания България да поеме председателството още през януари 2018 г., когато всъщност се пада да са англичаните, пише още Topnovini.bg.

За ремонт на резиденция "Бояна" ще отидат около 9 млн. лв., тъй като там сградата ще има представителна функция по време на председателството ни.

Общо средствата за председателството ще са над 200 млн. лв. Те ще бъдат разпределени за ремонти още на НС, на НДК и други важни обекти в столицата.

Actualno.com припомня, че преди известно време стана ясно, че до две години най-късно депутатите се местят в сградата на бившия Партиен дом. Това също е част от плана на българското председателство на Европейския съюз, което ще поемем през втората половина на 2018 година.

За да стане факт преместването, ще бъдат отделени още 25 млн. лева, като приоритет е ремонтът на зала "Св. София". Парите са включени в одобреното финансиране на българското председателство на ЕС. Неофициално от Министерския съвет коментираха, че местенето на депутатите се налага заради предвидените общи пленарни заседания на националните парламенти на страните-членки. От отпуснатите над 25 млн. лв. близо 24 млн. лв. ще отидат за строително-ремонтни работи.

Кунева: Ще започнем политически разговори за учителските заплати

Ще започнем политически разговори и ще направим най-доброто. През следващите 10 години ще се пенсионират 45 000 учители. Ако не попълв...

Покупката на оборудването за новата зала "Св. София" ще погълне 1 млн. лева, информира тогава в. "Сега". Преместването на депутатите в зданието на площад "Княз Александър I" е изненада, тъй като досега никой не е обвързвал председателството на ЕС с изграждане на нова пленарна зала. Идеята за оформянето на депутатския комплекс в сградата на бившия Партиен дом, която в момента е част от Народното събрание, датира още от 1996 г.

Тогава бе първият конкурс. През 2003 г. и през 2008 г. се проведоха още два, за да се стигне до 2012 г. и последния конкурс. Досега обаче не се отделяха средства за преместването. На предпоследното си заседание кабинетът отпусна около 50 млн. лв. за европейското председателство, но това ще е само началото на финансирането.

В края на миналата година пък "Галъп интернешънъл болкан“ направи проучване относно информираността на обществото за българското председателство на ЕС. Резултатите от него посочваха, че нивата на запознатост по въпроса за предстоящото българско председателство все още са ниски.

Съвсем малки бяха дяловете на респондентите, които можеха спонтанно да назоват точната година на българското председателство - едва 3% посочиха 2018 г., а налучкването не бе изключено. 80% не съумяваха да отговорят, а останалите на практика даваха неверни отговори.

Все пак тогава социолозите коментираха, че резултатите са закономерни на фона на факта, че към момента (06.12.2015 г.) темата не е актуална и не е свързана с дебат в публичната среда.

Кунева: Няма недоразумение за учителските заплати

Няма недоразумение между премиера, финансовия министър и мен за учителските заплати. Това каза министърът на образованието и науката Ме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика