Наливат още 4,7 млн. лв. в ЦАИС ЕОП, но тя заблуждава и с договори за 9 стотинки

7419
Наливат  още 4,7 млн. лв. в ЦАИС ЕОП, но тя заблуждава и с договори за 9 стотинки
Снимка: Actualno.com

С цел оптимизация на архитектурата на Централизираната автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки (ЦАИС ЕОП) е подписан нов договор за доставка на хардуерно и софтуерно оборудване. Той е на стойност 4,7 млн. лева, с възложител „Информационно обслужване“, а изпълнител е фирмата „Ифелоус“ ЕООД. .

Досега в системата са наливани милиони и въпреки това тя е некоректна. Безброй са примерите, които сме давали досега за нейните несъвършенства, но ще посочим още един, показателен – за договор на стойност 0,09 лв.!!!    

 

 

На 2-ри февруари Район „Нови искър“ сключва договор с „Буба Фуудс“ за приготвяне и доставка на готова храна – топъл обяд за лица от уязвими групи, живущи на негова територия. Услугата ще се предоставя до 31.12.2022 година. Ценовата оферта на едноличното дружество, ръководено от Любка Виденова, е за 200 000 лева.

 

 

Само за периода от подписването на договора до 27-ми април дадената оферта е за не повече от 30 000 лева без ДДС. Сумата от 170 000 лева пък е за периода до края на следващата година.

„За доставка, транспортни разходи, опаковка и съхранение ( до 5% от сумата по № по ред 1.) – 0.09 лв.“ – пише в офертата на дружеството. И също „Предлагаме единична цена за разходи за доставка, транспортни, опаковка и съхранение, за едно лице от целевата група, за един ден в размер на 0,09лв. (девет стотинки) без вкл. ДДС“.

И точно тази сума като стотинки е отразена от ЦАИС ЕОП като обща стойност на договора, подписан между страните.

Случаят не е изключение. Твърде често се отразява като резултат от договарянето единичната цена, дадена от оферента, спечелил поръчката, вместо общата стойност на договора.

Проблемът изобщо не може да се квалифицира като незначителен, тъй като при статистиките се получава изкривена информация.

Напълно некоректни биха били анализите при опит за обобщение на сумите за определен период, които е договорил публичен възложител, или тези, които изпълнител е получил във вид на обществени поръчки.

Отделно от това търсачката на ЦАИС ЕОП е под всякаква критика. В секцията „Възложител“ пишеш примерно Агенция „Пътна инфраструктура“ във всички възможни конфигурации – с кавички без кавички, с малки и главни букви – резултатът е нулев. Трябва да потърсиш съответния възложител  по партиден номер или по ЕИК, или поръчката по нейния уникален номер.

 

Държавата дава 1.8 млн. лева за по-голяма сигурност на новата система за обществени поръчки

Анекс за увеличаване стойността на договора с „Консорциум ЕОП“, чийто ангажимент е да разработи и внедри Централизирана авт...

 

Направихме опит да открием процедурите, които съдържат конкретния ключ „ЦАИС ЕОП“, като част от заглавие/предмет на обществени поръчки, за да проверим откак функционира системата какви дейности са възлагани за нейното надграждане, съответно на какви стойности. Като резултат излизат над 25 поръчки, но в заглавието само на една от тях съществува търсеният ключ.

 За сметка на новата система, старата – на Агенцията за обществени поръчки, е доста по-коректна и полезна. Открива търсената информация както с кратката опция, така и с разширената.

От нея може да се изведе информацията, че основният договор за създаването на ЦАИС ЕОП е на стойност 4 795 200 лева без ДДС, подписан през декември 2017-та. Нейни създатели са няколко фирми, обединени в „Консорциум ЕОП“. Това са държавната „Информационно обслужване“ АД, „Сирма Солюшънс“ АД, „Негометрикс България“ ЕООД, „Скейл Фокус“ АД,„Адвокатско дружество Събев и съдружници“. Възложител е самата Агенция за обществени поръчки.

Почти две години по-късно – ноември 2019-та, договорът е бил увеличен на 6 329 200 лв. Месец по-късно – декември същата година, той е вече набъбнал на 6 629 200 лева. През февруари миналата година неговата стойност нараства на 7 179 200 лв. Общата сума с данък добавена стойност, или поне на тази досега, възлиза на 8,6 млн. лева. До този момент контрактът не е отчетен като приключил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...