NEXT Balkan или следващата стъпка - българско съвременно изкуство в Белград

2631
NEXT Balkan или следващата стъпка - българско съвременно изкуство в Белград
Снимка: ДОМА арт

Българско съвременно изкуство, дело на тридесет от най-добрите артисти, налагащи новото в настоящата сцена в страната, ще бъде показано в продължение на две седмици в Белград. Събитието ще се проведе в три изложбени пространства, съпроводено от колаборации, музикални ивенти, пърформанси, които ще представят актуалното в изкуството на България.

Събитието е част от платформата NEXT Balkan и е организирано от българската фондация ДОМА Арт в партньорство с Културния институт към Министерство на външните работи на Република България, Българско посолство в Белград, Kulturforum ODKR и Община Врачар.

Балканите са регион с богато културно и артистично наследство и с голям творчески потенциал, в който страните споделят сходен опит, както и социално-културни и икономически предизвикателства.

NEXT Balkan е платформа за обмен и сътрудничество между артисти и арт специалисти от страните на Балканския полуостров. След няколко успешни събития в София и Белград и предстоящи такива в Нови Сад и Сплит, платформата представя българско съвременно изкуство в Белград с ударение върху сегашната сцена отвъд клишетата. Платформата включва серия от събития като изложби, конференции, пърформанси и колаборации между българската/ балканската и световната сцена. Дълбокото влияние на културата върху обществото, както и огромният й потенциал за комуникация, културен и личностен обмен, дават на българското съвременно изкуство предпоставка за диалог в посока бъдеще.

Изложбата ще се състои в различни пространства в Белград и с три различни подтеми, описани надолу в текста. Вернисажът ще се проведе в 18:00 на 29-ти април в U10 Art Space и ще продължи в общинска галерия Врачар и в галерия Оставинска.

Като част от събитието на 30-ти април в KC Grad ще се състои разговор между български и сръбски гости, последван от концерт на българската съвременна поп звезда Мила Роберт и DJ Technobeton.

Акцент в програмата ще е 8 - часов пърформанс “The Embrace”/ “Прегръдката” - колаборация между българският артист Войн де Войн и сръбската артистка Марта Йованович в TEN Studio, Avala House от 12 ч. до 20 ч.

Балканско съвременно изкуство в София: Албания – следващата стъпка

Единадесет автори ще представят актуалната сцена на изкуството от Албания, част от платформата NEXT Balkan, чрез гледната точка на алба...

Това е едно от първите събития, поставящи фокус върху бъдещата сцена в България във взаимодействие с балканската през последните десетилетия.

Куратори: Войн де Войн и Мартина Стефанова

Артисти: Вито Валентинов, Стела Василева, Мартиан Табаков, Валентина Шарра, Калия Калъчева, Миряна Тодорова, Лиана Димитрова, Галина Димитрова, Стефан Иванов, Антон Терзиев, Лубри, Лекси Фльорс, Лазар Лютаков, Михаил Новаков, Мартина Вачева, Стефан Петрунов, София Грънчарова, Светлана Мирчева, Ив Тошайн, Аксиния Пейчева, Били Матеева, Лидия Делич, Радостин Седевчев, Боряна Венциславова, Мич Брезунек, Михаела Лакова, Войн де Войн, Марта Йованович, Станислав Беловски, Мила Роберт, Ясен Марков (Technobeton)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество