Новаков за пакета "Мобилност": Не очаквам чудеса, но това не е финалът на битката

2578
Новаков за пакета "Мобилност": Не очаквам чудеса, но това не е финалът на битката
Снимка: Славея Йорданова

"Не очакваме чудеса, макар, че си свършихме работата. Работихме усилено да съберем мнозинства, за да прекараме поне една две поправки, предложени от нас. Но се готвим за следващите стъпки. Надеждите ни са към ЕК, която заяви, че въпреки че сама е предложила тези мерки, не е имала това предвид, не е искала да се връщат камионите, не е искала да задължава шофьорите задължително да са на адреса си по лична карта във всяка от техните почивки и заяви, че в тази година и половина, в която част от мерките на пакет "Мобилност" няма да се прилагат, ще има преходен период, ще ги обезсили с ново законодателно предложение".

Така коментира пред БНТ очакваните резултати от гласуването на евродепутатите късно снощи по пакета Мобилност. Вчера новите правила за превозвачите бяха гледани на второ четене в пленарната зала на Европарламента в Брюксел на онлайн заседание. Между двете четения български и други евродепутати внесоха повече от сто предложения за промени в текстовете на пакета.

Росен Желязков: Ако Пакет Мобилност бъде приет, ще заведем дело в Европейския съд

Ако Пакетът Мобилност I бъде приет в настоящия му вид българската страна е заявила готовност да заведе дело в Люксембург пред съда на Е...

За България най-спорни са правилата, свързани със задължително връщане на товарните камиони в страната на всеки 8 седмици и на шофьорите на всеки четири седмици. Българските евродепутати настояват водачите сами да определят - къде да прекарват задължителната си почивка.

От думите на Новаков стана ясно, че той не е оптимист за резултата, защото основното му послание бяха бъдещите стъпки в борбата с промените. Следва преходен период от година и половина, преди регламента да влезе изцяло в сила, това е времето за реакции и корекции.

Очакваме и екологичната оценка – не вярвам, че има еколог, който да каже, че няма проблем празни камиони да обикалят Европа. Аз лично не виждам икономическа логика, а пък екологичната е антилогика. Надеждите ми са и към еврокомисаря по транспорт, който освен че идва от Румъния, прави ми впечатление, че има познания, не се е дистанцирал от бранша, че слуша какво казват шофьорите", каза Новаков.

Пакет Мобилност няма да влезе в сила в 10 часа българско време тази сутрин, ако бъде приет. Остава ЕК да излезе септември месец с екодоклада, който трябваше да е готов преди гласуването, но това е друга тема. Освен това, и съдът ще трябва да се произнесе. Рано е за пренастройване на системата. Това е крайна мярка. Трябва да изчакаме всичко това, каза още Новаков.

Това е финалът само в ЕП. От тук насетне заявките са, че тази борба ще продължи в съда на ЕС и в ЕК. Общо 9 държави са заявили , че не подкрепят пакет Мобилност. Дали всички те ще внесат жалба в съда, не знам, но е достатъчно да го направи ядрото -  от България, Кипър, Балтийските държави. Малко съм разочарован от позицията на гръцките колеги, но явно този бранш не е така добре развит там, обясни Новаков.

Одобрено е временното споразумение за пакет Мобилност

Транспортната комисия в Европейския парламент(ЕП) одобри постигнатото временно споразумение между европейските институции през декемвр...

Не ми е в природата да хленча. Но второто нещо, с което се зае ЕП след парите за засегнатите от коронавируса, беше пакет Мобилност. Наистина не виждам какво спешно има в този пакет, освен, че някой го е обещал в предизборната си кампания, коментира още той.

"Ако имаше нещо хубаво в този пакет, нямаше да посветя 3 години от живота си за битка с него. Нищо няма да приключи днес в 10 часа. Само че битката излиза от ЕП.", категоричен беше Новаков.

Пакет Мобилност започна с параван – благовидни мерки, които да осигуряват повече удобства. Но абсурдно е да задължиш шофьор да почива на хотел. Ами ако няма хотел, ЕК сама каза - липсват ни 400 000 паркинги за ТИР-ове. И какво трябва да нарпави шофьора – за да е валидна застраховката – в камиона трбява да има човек. А иначе рискува докато спи да му окрадат камиона. Аз съм за – шофьорът да има право да се прибере вкъщи да почива, но ако желае, а не трябва да бъде задължаван, каза още той.

Част от проблема беше, че първият мандат, който получихме от превозвачите беше – не искаме целия пакет Мобилност, махнете го. Доста време мина преди превозвачите да кажат – явно ще се приема нещо, дайте да изчистим най-тежките точки. Което ни развърза ръцете, поясни Новаков.

"Гласуването , което изпуснахме за два гласа – беше пропуск. Аз се чувствах на дъното. Знам колко работа отвъртяхме. Да не споменавам усилията на премиера и двама министри. Изпуснахме златна възможност., каза още Новаков.

Андрей Новаков:Част от гласуванията по пакет „Мобилност“ са против правилата

Част от гласуванията по пакет „Мобилност“ са в разрез с процедурните правила. Това каза за Радио „Фокус“ евроде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com