Новините: Най-важното за деня, 27 август

2228
Новините: Най-важното за деня, 27 август
Снимка: "Продължаваме промяната"

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 август.

ЕК ПОДКРЕПЯ БЪЛГАРИЯ В ПРЕГОВОРИТЕ С ДОСТАВЧИЦИ НА ПРИРОДЕН ГАЗ

Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ. Това заяви генералният директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен по време на видеоконферентен разговор с вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев и министъра на енергетиката Росен Христов, съобщиха от Министерски съвет. Представителите на Брюксел изразиха съгласие за необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество в контекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG).

ЕДИН НА ВСЕКИ 4-5 КАМИОНА НА "КАПИТАН АНДРЕЕВО" Е ИМАЛ КАНЦЕРОГЕННИ ТОКСИНИ, ТВЪРДИ КИРИЛ ПЕТКОВ

"Първата стъпка я направихме - България да си вземе контролът обратно над "Капитан Андреево". От тогава един на всеки четири или пет камиона имаше токсини, които са канцерогенни и които са влизали в храната на нашите деца", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър-председател Кирил Петков пред журналисти по повод казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево". "Тук сме, за да кажем, изборът е този. Не искаме старата политика на Прехода, искаме нова и просперираща България", категоричен бе бившият министър-председател. Петков подчерта, че "Продължаваме промяната" ще направят така, че частна фирма да не може да управлява контрола на държавната граница.

КУТЕВ: ИДЕЯТА ЗА РЕФЕРЕНДУМ Е ПРЕДИЗБОРНА ПРОВОКАЦИЯ, ТЯ НЕ Е СЪГЛАСУВАНА С ПРЕЗИДЕНТА

Идеята на ИТН за референдум за президентска република със сигурност не е съгласувано с президента Румен радев. Това е самоинициатива, която излиза от Слави Трифонов. Такова мнение изрази говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в ефира на Нова телевизия. "Това действие донякъде бих го обявил като провокация. Социолозите казват, че не е ясно дали ИТН ще влязат в новия парламент", заяви Кутев.

ИВА МИТЕВА ЗАГОВОРИ ЗА ПОЛУПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, А НЕ ПРЕЗИДЕНТСКА, КАКТО КАЗА ТРИФОНОВ

Идеята за референдум за президентска република не е емоционална, по-скоро е естествено продължение на всичко това, което ИТН прави. Ако искаме промяна трябва да срем да се преструваме, че това е възможно без промяна в политическата ни система. В момента има криза на политическия ни елит. Това каза Ива Митева от ИТН в ефира на bTV. По думите й, когато се е правила Конституцията, народните представители са били много мъдри и са били много „умни глави“. „Изводите, до които стигаме днес, минавайки през тези кризи, показват, че това, което виждаме в полската конституция, която е полупрезидентска република и е правена осем години, е можело да го имаме и ние“, обясни тя.

ПОРЕДНА НОЩ НА РУСКИ УДАРИ В ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТ, РАКЕТЕН ОБСТРЕЛ И НА ХАРКОВ

За нови руски атаки срещу инфраструктурни обекти в Запорожска област съобщават украинските медии. Към момента няма информация за пострадали хора.
През нощта въздушна тревога е прозвучала в много градове, информира агенция Униан. Ракетен обстрел е имало в Харков, потвърди кметът на града Игор Терехов.
За експлозии в Запорожие съобщава в социалната мрежа "Телеграм" началникът на Запорожката областна военна администрация Александър Старух. Няма данни за непосредствена опасност за Запорожската ядрена електроцентрала. В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ядрените специалисти в най-голямата ядрена централа в Европа са предотвратили най-лошия сценарий "въпреки постоянните руски атаки".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com