Един на всеки 4-5 камиона на „Капитан Андреево” е имал канцерогенни токсини, твърди Кирил Петков

10092
Един на всеки 4-5 камиона на „Капитан Андреево” е имал канцерогенни токсини, твърди Кирил Петков
Снимка: "Продължаваме промяната"

"Първата стъпка я направихме - България да си вземе контролът обратно над "Капитан Андреево". От тогава един на всеки четири или пет камиона имаше токсини, които са канцерогенни и които са влизали в храната на нашите деца", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър-председател Кирил Петков пред журналисти по повод казуса с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево".

Не искаме старата политика на Прехода, а нова просперираща България

 "Тук сме, за да кажем, изборът е този. Не искаме старата политика на Прехода, искаме нова и просперираща България", категоричен бе бившият министър-председател. Петков подчерта, че "Продължаваме промяната" ще направят така, че частна фирма да не може да управлява контрола на държавната граница. Той изрази възмущение, че когато са попитали униформените защо се случва това на границата, те са казали тихо, че всичко се държи от Ами. "Кой е този Ами? Какви са тези прякори? Какъв човек като Ами може да контролира българската граница? Колко пари Ами е плащал на г-н Борисов тези 12 години? Има ли корупционни практики, от които милиони са се изливали от хора с прякори като Ами към властта? Точно сме тук това да кажем, че това свършва. Ние направихме първата стъпка по време на тези 7 месеца, сега ще си довършим работата", подчерта Кирил Петков.

Другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев обърна внимание, че няма как КАТ и държавните служби да отклоняват всички ТИР-ове в един паркинг. Той поясни, че там тези ТИР-ове са плащали такса. "Това беше в период на разследване. Живот и здраве като се върнем октомври месец и това ще бъде завършено", добави още Василев.

ПП: Спряхме канала за отровни храни преди няколко месеца

Василев допълни, че в предишното служебно правителство не е имало достатъчно сила, за да може да бъде спрян каналът за отровни храни.

"Каналът за отровни храни, го спряхме преди няколко месеца. Знаете какво се случи от тогава - заплахи към хората, които го спряха", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Според него по-лошото е, че 15 години сме яли "отрова". По думите му всеки ден през тази граница в нашата салата са влизали отровни домати и чушки и отровни портокали за соковете на децата. "100 % от портокалите, които минават през границата, са със завишени пестициди. Половината лимони, които в момента минават през границата, са със завишени пестициди. Когато говорим за корупция, ние не говорим само за кражба и за пари. Ние говорим за здравето на цялата ни държава. Последните 10 години оглавихме класациите по смъртност, по болести, по най-много ракови заболявания на глава от населението. Това не е защото българите не спортува. Да, не спортуваме чак толкова много, но ако ядем отрова, както и да спортуваме, няма как да сме здрави", заяви още Василев.

БАБХ готви нови дела срещу "Евролаб"

В договора с "Евролаб" и взаимоотношенията през годините имаме "още безкрайно много аргументи, които предстои в близките дни да реализи...

Той коментира и така наречения "златен гьол". Бившият финансов министър коментира, че освен липсата на касови апарати, фирмата е била декларирала 32 млн. лв. в каса в кеш. "Тези 32 млн. лв. още не са показани. Там също върви в момента служебно производство срещу тях. Другото, което се установи е, че има несъбрани данъчни постъпления в особено големи размери. Това е причината НАП всеки ден да идва и изземва оборот", добави Василев.

Саботирана е обществената поръчка

Става въпрос за обществената поръчка за изграждане на лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево". "Обществената поръчка в момента е саботирана. Обжалват я дори хора, които нямат абослютно никакво отношение към нея, включително "Евро лаб". Те се опитват да я протокат по всеки начин с много проста цел, да дойде отново голямото натоварване и тогава БАБХ да върне лабораторният контрол при тях", подчерта още Иван Христанов.

Над 400 хил. тона плодове и зеленчуци с пестициди са влезли в България и ЕС

Директорът на БАБХ: 30 здрави момчета от "Евролаб" не ни допуснаха да си вършим работата на "Капитан Андреево"

За няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на камиони на "Капитан Андреево", тъй като по думите им представители на...

Информацията дойде от Иван Христанов, като той уточни, че става въпрос за период от 10 години. "Направихме на база на засечения период веднага след влизанет она БАБХ на плодовете и зеленчуците, които установяваме с отклонения. Тогава все още не се бяха усетили вносителите и можехме да направим директна съпоставка между обемите, които са минавали преди и това, което трябва да бъде", допълни още Христанов.

Последствията от употреба на пестициди

От своя страна проф. Николай Денков коментира, че дали има пестициди или не, може да се установи само в химическите лаборатории и и когато те работят добре, всичко е наред. "Когато няма такава регулация или когато тя не се спазва, всичко това отива при нашите деца. Ние го слагаме на трапезата си. Нека да кажа няколко думи какви са последствията. Има поне три основни групи ефекти. Едното е канцерогенният ефект. При него се променят ДНК молекулите, почват клетките да се размножават, стават тумори. Второто са алергиите. Понякога се получават неочаквани алергични шокове. Третото е, че някои от пестицидите почват да действат като хормони. Вместо хормоните, които вие всеки ден произвеждат, пестицидите започват да променят регулацията на вашето тяло. Това е най-опасно за децата", обясни проф. Денков.

Според него престъпленията като пропускане на наркотици, трафик на хора са важни, но най-голямото престъпление е това, че се допускат тези вещества на нашите трапези. "Би трябвало държавата да държи пълен контрол върху една граница, каквато е тази граница. Не само на нашата държава, изобщо на ЕС. Няма никаква причина това да бъде предоставено на частни фирми", подчерта още проф. Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика