Новините: Най-важното за деня, 30 юли

2981
Новините: Най-важното за деня, 30 юли
Снимка: БСТВ

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 юли.

НИНОВА ОТ БУЗЛУДЖА: ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ Е ИЗКУШЕНИЕ НА ВЪЛЦИ В ОВЧИ КОЖИ

 

БСП откри предизборната си кампания на Бузлуджа сред близо 20 хил. симпатизанти, с послания за грижа за хората и за по-социална държава. На историческата поляна под върха се провежда традиционният събор на левицата по случай 131 години от началото на организираното социалистическо движение в България, предава БНР.

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР КЪМ КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!

 

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков опроверга своят колега и министър на икономиката Корнелия Нинова за това, че партията й не е имала информация за офертата за втората партида от 8 самолeта F-16.

ГЪРЦИЯ ОТЧИТА РЕКОРДНО ДОБЪР ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН

 

Туризмът на Гърция е на път да подобри рекорда на най-добрата година - 2019. По данни на Атинската търговска камара, приходите в бранша вече надминават 20 милиарда евро. Някои от островите на южната ни съседка като Крит и голяма част от тези в Егейско море са запълнени на 100%, съобщава БНТ.

МИРОСЛАВ ИВАНОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ ИЗКАЗВАШЕ В НАРУШЕНИЯ НА КОНСТИТУЦИЯТА

 

"Ние сме си същите, изпитваме уважение към Румен Радев, но аз лично усещам промяна в неговото отношение към нас. Държавният глава следва да е балансьор и обединител. Ние сме имали своите грешки, но сме направили и много положителни неща. Радев се изказваше в нарушения на Конституцията, казваше какви ходове да се направят в страната и по отношение на външната политика, което според мен е нарушения на Конституцията." Това каза вторият председател на 47-ото Народно събрание Мирослав Иванов в ефира на бТВ.

СПАД В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС

 

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 1702 са новите заразени за 29 юли, като те бележат спад от 68 на дневна база, след като в четвъртък бяха открити 1770 случая. 147 от новозаразените са деца - 8,64%. Направени са 6608 теста (PCR и антигенни), като те са с 69 повече спрямо отчетените 6539 ден по-рано. Така процентът на положителните проби намалява - от 27,06% до 25,75 на сто.

БСП ОТКРИВА ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ НА БУЗЛУДЖА

 

131-годишнината от началото на организираното социалистическо движение в България и провеждането на Бузлуджанския учредителен конгрес на БСП ще бъдат отбелязани от левицата, тази събота, 30 юли. Кулминацията, която тази година се очаква с огромен интерес, е политическият митинг на БСП от 11:30 ч., съобщен от партията.

"ГАЗПРОМ" СПРЯ ДОСТАВКИТЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА ЛАТВИЯ

 

Руският енергиен гигант "Газпром" спря в събота доставките на газ за Латвия на фона на напрежението между Москва и Запада заради конфликта в Украйна и широкообхватните европейски и американски санкции срещу Русия, съобщи Франс Прес.

ГАЗОВАТА СОЛИДАРНОСТ НА ЕС Е ЗАСТРАШЕНА ОТ ЛИПСА НА ДОГОВОРИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ НА ГОРИВО

 

Европейският съюз сключи сделка тази седмица, за да се справи с кризата с доставките на газ, но за да проработи тя, държавите-членки трябва да установят двустранни споразумения за споделяне на газ, а в момента повечето нямат такова споразумение. Осигурени са само шест такива сделки, оставяйки повечето от 27-те страни на ЕС без твърди условия за това как и кога ще споделят газ при криза в доставките или финансовата компенсация, която биха дали или получили за това, пише "Ройтерс".

БСП НЯМА ДА СЕ ИЗНЕНАДАТ АКО КРУМ ЗАРКОВ Е СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

 

"Няма да се изненадам, ако вдругиден видя досегашния депутат от "БСП за България" Крум Зарков като служебен министър на правосъдието." Това заяви бо БНТ депутатът от БСП Александър Симов от Бузлуджа, където партията провежда традиционния си събор.

HIMARS, CAESAR И KRAB. ИСТОРИЯТА КОЛКО ПОМАГА ЗАПАДНОТО ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА (ВИДЕО)

 

Пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна продължава почти половин година, като през това време се измениха и нейният характер, и размахът, и целите на страните: в Кремъл очевидно вече не разчитат да завземат цялата страна, а в Киев, напротив, започнаха да говорят за пълно освобождаване на териториите, окупирани от руските войски. Оптимизъм за Украйна добавиха оръжията, доставени от западните съюзници. Изданието The Insider* се опитва да оцени как западните оръжия наистина влияят на хода на войната. Actualno.com публикува със съкращения.

САЩ И КИТАЙ - РАЗУМ В СЪПЕРНИЧЕСТВОТО ИЛИ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА?

 

През последната година и половина, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност, конкуренцията между САЩ и Китай само се засили. Вместо да се откаже от твърдата политика на бившия президент Доналд Тръмп спрямо Пекин, Байдън до голяма степен я продължи, подчертавайки, че двете сили почти сигурно се насочват към продължителен период на остро и опасно стратегическо съперничество. Но това не означава, че Съединените щати и Китай се движат неумолимо към криза, ескалация, конфликт или дори война. Вместо това Пекин и Вашингтон може да търсят нов набор от стабилизиращи механизми, които биха могли да ограничат – макар и не напълно да премахнат – риска от внезапна ескалация. Така започва пространен анализ на бившия премиер на Австралия Кевин Ръд за Foreign Affairs.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com