Военният министър към Корнелия Нинова: Долу ръцете от българската армия!

18557
Военният министър към Корнелия Нинова: Долу ръцете от българската армия!
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков опроверга своят колега и министър на икономиката Корнелия Нинова за това, че партията й не е имала информация за офертата за втората партида от 8 самолeта F-16.

В свой пост в социалните мрежи Заков нарича мит твърдението, че за офертата и преговорите по вторите F-16 се е разбрало този четвъртък. Той припомни фактът, че още преди година служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета, които правят ескадрила.

Драгомир Заков: Проектът за новите изтребители F-16 няма как да бъде одобрен от това правителство

„Проектът за инвестиционен разход за придобиване вторите осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70 няма как да бъде разгледан и ...

"В периода март-юни 2022 г. многократно съм информирал публично, че очакваме оферта от САЩ", казва Заков и напомня, че от началото на април 2022 г. е публична информацията, че офертата за България е одобрена от Държавния департамент, а в последствие и от Конгреса.

"На 21 юли 2022 г. в публично заседание на комисията по отбрана представих подробна информация за офертата - брой, цена, разлики от първия пакет, условия. Информацията бе широко отразена в медийното пространство", пише Заков.

Колкото до заседанието на кабинета от четвъртък, Заков посочва, че точката за самолетите е била обявена като "доклад", а не като "решение".

"Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!", пиша министърът в оставка.

Парламентът ще гласува промените към офертата за самолетите F-16 Block 70

Тази седмица парламентът се очаква да подложи на второ гласуване Законопроекта за ратифициране на международния договор за промени към ...

Припомняме, че на последното заседание на Министерски съвет именно министрите на БСП напуснаха залата в "Дондуков 1", тъй като не били информирани предварително за предприетите действия от страна на кабинета. В крайна сметка правителството не одобри офертата и не я придвижи към парламента с обяснението, че ВВС са поискали допълнителни разговори по 32 линии. От ситуацията обаче се възползва БСП. Нинова обясни, че решението им е било продиктувано от нежеланието им да участват в в дискусия за закупуване на нови 8 броя самолети F-16.

"Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение сега е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи", заяви Нинова и определи обсъждане на тази тема в момента като "абсолютно недопустимо". По думите й народът се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и най-малко в този момент е необходимо страната ни да прави инвестиционен разход за оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com