Украйна иска да събере милионна армия, за да си върне окупирания юг, но възможно ли е?

12848
Украйна иска да събере милионна армия, за да си върне окупирания юг, но възможно ли е?
Снимка: Getty images

Украйна планира да събере „милионна армия“, снабдена с оръжия по натовски стандарт, за да си върне южната част на страната от руските окупатори. Това заяви в интервю за британския „Таймс“ министърът на отбраната на нападнатата от Путин държава – Олексий Резников.

Според него възвръщането на териториите около брега на Черно море е изключително важно за икономиката на Украйна, предвид морската блокада на корабите с украинско зърно и твърденията, че Русия краде от запасите.

А дори още не сме започнали: Киев разказа как западното оръжие променя хода на войната

Деморализация, демилитаризация и деокупация са трите основни ефекта от западното оръжие, което Украйна получи. Тези оръжия вече променя...

Коментарите на Резников идват в период, в който Кремъл се опитва да осъществи прогрес в превземането на източния регион Донбас, но обяви "оперативна пауза" за няколко дни и не отбелязва никакъв напредък. Атака по жилищна сграда в неделя уби най-малко 24 души в Часив Яр, а Краматорск и Славянск остават основният фокус на окупаторите.

Министърът на отбраната на Украйна похвали Запада и отделно Великобритания за „ключовия преход“ от съветски оръжия към натовски стандарт на системите за въздушна защита и боеприпасите. Той обаче настоя доставките на оръжия да се забързат още повече. „Нуждаем се от повече, както и това да става по-бързо, за да спасим животите на нашите войници. Всеки ден, в който чакаме нашите гаубици, можем да загубим сто живота“, каза Резников.

„В момента разполагаме с приблизително 700 хиляди души въоръжени сили, а ако добавите Националната гвардия, полицията, граничната служба, ставаме група от около 1 милион“, смята той.

Д-р Джак Уотлинг - старши научен сътрудник в британския мозъчен тръст Кралски институт на обединените служби - обаче внася важно предупреждение: "Това не са милионни сили, които ще провеждат контраатака", казва той пред BBC.

"Обикновено бихте искали оперативна изненада, когато започвате контраатака, така че публичното обявяване на това отчасти е с цел да се принудят руснаците да отделят повече ресурси, за да се предпазят от подобна заплаха“, смята Уотлинг.

Руски политик: С войната в Украйна Путин разчиства затворниците и безработните

На 9 юли 2022 г. в руското издание РБК излезе статия, озаглавена „Кой и как набира доброволци за спецоперацията в Украйна“....

Винаги е опасно, когато политици пряко се намесват във военни кампании, анализира военният кореспондент на BBC Джонатан Бийл. Олексий Резников заяви, че връщането на част от окупираните от Русия територии е „политически много нужно“. Важно е и икономически – най-вече, за да бъде възобновен износът на украинско зърно през черноморските пристанища.

Украйна може и да вярва, че когато Русия съсредоточава военните действия на изток, сега е удобен момент да се контраатакуват териториите на юг. Истината обаче е, че много голяма част от военните усилия и ресурси на Киев вече се изчерпват от ожесточените сражения в Донбас. Бийл цитира разговори с „редица части, които вече са загубили повече от половината си войници и се нуждаят от подкрепления“.

Увереността на Украйна се повиши с доставката на по-модерни артилерийски системи с голям обсег, но все още не е достигнат броят, от който Киев твърди, че се нуждае. Въпросът е дали Украйна наистина вече е готова да проведе голяма офанзива на юг, докато нейните сили се опитват да спрат напредъка на Русия на изток.

„Казаха ми, че западни политици вече са дали ясно да се разбере на висши украински политици и военни командири, че сега не е моментът да се опитват да започнат мащабна контраофанзива“, пише военният кореспондент на британската медия.

Потенциална контраатака може да е добра за морала на украинците, но лесно може и да забуксува. До момента контраофанзивите на нападнатата страна около Харков и Херсон имаха само ограничен успех. Все още Киев се нуждае от време, за да възстанови армията си.

Морски пехотинец с позивна "Българин" от Одеса: Имам какво да защитавам

Преди двеста години, бягайки от преследванията на Османската империя, семейство Древови, заедно с други бежанци, се преселват от Българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа