Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

3865
Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС
Снимка: БГНЕС

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознавал Стефан Димитров с областни директори на МВР в страната. Това заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях.

Припомняме, че Коцев бе освободен от поста след като името му бе замесено в скандал с бившата директорка на Агенция "Митници Петя Банкова. Тя бе арестувана по подозрение за участие в престъпна група за контрабанда заедно с Стефан и Марин Димитрови.

Според Тончев Стефан Димитров е бил представян като бизнесмен, за да могат ръководителите на районните управления да оказват съдействие при необходимост. "Поводът за това негово искане бил, че правил услуга на бившия вътрешен министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков", твърди още той. СНИМКИ: Заедно - главният секретар на МВР, Бойко Рашков и обвинени за контрабанда

Тончев добави, в отговор на въпрос от ДПС, че Рашков се е познавали със Стефан и Марин Димитрови със сигурност от поне две години и половина.

Димитрови имали влияние

Според председателя на ДАНС двамата Димитрови, са влияние по всички нива в МВР. 

"В ДАНС в средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната функционира ОПГ група с ръководители от Марин и Стефан Димитрови, която е ангажирана с извършването на контрабанда и легализирането на придобитите средства в икономиката на страната", започна разказа си той. Още: Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

По думите му в хода на работата "е установено по категоричен начин", че основните функции на лицата в трайно структурираното престъпно сдружение са свързани с осъществяването на контакти между български и чужди граждани занимаващи се с контрабанда, които имат нужда от осигуряване на коридор през ГКПП "Капитан Андреево", "Лесово", "Кулата", "Калотина", "Дунав мост – Русе/Видин" и "Оряхово", заяви Тончев.

Той изясни и контактите на Марин и Стефан Димитрови по различните нива в МВР и митниците.

"Контактите варират от ниските изпълнителски нива до ръководните служители на митнически служби или гранични полицейски участъци, имащи отношение по проверките и преминаването на стоките или на осъществявания впоследствие контрол“, заяви Тончев. Още: Прокуратурата: Живко Коцев е защитен свидетел по делото за ОПГ в "Митниците"

Председателят на ДАНС каза, че баща и син Димитрови разполагали с контакти на високо ниво в Министерството на вътрешните работи.

"С Живко Коцев те поддържат контакт още от времето му като директор на ОДМВР-София. Поддържат контакт с Венцислав Петков Кирчев, тогава ръководител ГД "Национална полиция“ към момента на откриване на делото, директори на областни дирекции, Петър Събев – директор на дирекция "Гранична полиция – аерогари", каза още Тончев.

Според него в резултат на изградените контакти и доверителни отношения с въпросните служители двамата оказвали влияние върху кадрови въпроси. Те били създали и контакти на най-високо ниво в централните регионални дирекции на Агенция "Митници".

"Предоставяна им е информация"

"Установени са конкретни случаи, при които служителите в тях им предоставят чувствителна или класифицирана информация, свързана с канали за трафик на стоки, хора и опасни вещества, а също така разчитат и използват влиянието на Димитрови за кариерното им израстване", каза още Тончев. Още: За да се овладее канала: Гешев обвърза акцията в митниците и смяната на Коцев

След използването на СРС-та става ясно, че към канала за контрабанда е съпричастен и Никола Николов – Паскал. За него била придобита информация, че се ползвал с протекция от бивши и настоящи лица в изпълнителната власт.

По данни на ДАНС Паскал работил с турски гражданин, известен като един от най-известните контрабандисти през ГКПП "Капитан Андреево“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com