Прокуратурата: Живко Коцев е защитен свидетел по делото за ОПГ в "Митниците"

2561
Прокуратурата: Живко Коцев е защитен свидетел по делото за ОПГ в "Митниците"
Снимка: БГНЕС

Освободеният от поста главен секретар на МВР Живко Коцев е защитен свидетел по делото за организирана престъпна група в Агенция „Митници“, заради което бяха задържани директорката на митниците Петя Банкова и още няколко служители.

Още: Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши СГС

Новината за Коцев обяви софийският градски прокурор Илиана Кирилова в интервю за bTV. По думите ѝ – преди дни бившият вече главен секретар на МВР започнал да търси изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов чрез онлайн приложение. Обвинител номер едно не му отговорил, но по-късно Коцев бил поканен в прокуратурата.

Още: Президентът освободи главния секретар на МВР Живко Коцев (СНИМКИ)

Коцев сам потърсил Сарафов, твърдят от прокуратурата

„Живко Коцев е казал, че при него са дошли служители от новосъздадената Комисия за корупцията, че очевидно има някакъв проблем, и в качеството си на главен секретар иска да разбере какво се случва с него“, каза Кирилова.

„На тази среща г-н Коцев каза, че на него му се обадило лицето Стефан Димитров и че очевидно нещо се случва. Каза, че познава това лице и че ще помогне с всичко да бъде разкрит този контрабанден канал, който съществува дълги години. След неговото изказване г-н Сарафов го помоли наистина да ни окаже съдействие, имайки предвид, че е главен секретар. Това беше срещата, след което беше поканен на втория етаж в прокуратурата“, твърди градският прокурор на София.

На срещата са присъствали още Илиана Кирилова, заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на антикорупционната комисия (КПК) Антон Славчев.

"Анонимни" показания за контрабанда

Коцев е дал показания за контрабандния канал, като условието е било да остане анонимен. Според Илиана Кирилова, адвокатът му е заявил на разследващите, че неговото доверено лице иска да бъде разпитано по случая и да съдейства, но неговата самоличност да не бъде разкривана.

Обискът в дома на Живко Коцев е направен на 3 април вечерта. „Излизайки оттук, той каза, че иска да предаде този часовник, който видяхме в медиите. Той каза, че трябва да си вземе от кабинета личната чанта, където е ключът от дома му“, допълни Кирилова.

Снимка: БГНЕС

Продължават да се събират още доказателства по разследването и предстоят още действия с Коцев, стана ясно от думите на прокурора.

Колко защитени са свидетелите у нас? Сами може да направите извод, след като от медията "Епицентър" изтече протокол, под който се е подписал Живко Коцев: Валерия Велева и протокол за главния секретар на МВР и контрабандата: Истина, лъжа или оттук-оттам?

Предисторията

Припомняме, че директорът на Агенция "Митници", която е бивш служител на ДАНС, бе задържана след акция на самата ДАНС по обвинение, че е покровителствала контрабандни канали. Прокуратурата твърди, че тя е прикривала бившия митничар Никола Николов - Паскал, обявен за издирване заради контрабанда.

Коцев пък бе намесен в случващото се заради изтекли снимки на него и на бившия силов министър (сега депутат от ПП-ДБ) Бойко Рашков с Марин и Стефан Димитрови, баща и син: СНИМКИ: Заедно - главният секретар на МВР, Бойко Рашков и обвинени за контрабанда.

Стефан Димитров, заедно с директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, беше оставен в ареста. Марин Димитров също е с обвинение за организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи, както и синът му, и Петя Банкова, и Никола Николов - Паскал. Марин Димитров, който е и бивш шеф на Агенцията по аквакултури и рибарство (ИАРА), се почувства зле преди заседанието на съда през уикенда, и бе транспортиран до "Пирогов".

Живко Коцев бе подал оставка от поста главен секретар на МВР, но след това я оттегли, като заяви, че тя е била пусната под натиск от ръководни лица в прокуратурата. От думите му, както и тези на тогавашния премиер Николай Денков, се разбра, че става въпрос за Борислав Сарафов. Денков подаде сигнал до специалния прокурор Даниела Талева, която има функциите да разследва главния прокурор: ВКС: Има основателни съмнения за престъпление от Сарафов и оказан натиск върху Коцев.

Прокурорската колегия отказа да гледа имало ли е натиск над Коцев

Междувременно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да се занимава с проверка по случая дали е бил осъществяван натиск над вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев по време на среща с и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Колегията беше сезирана с писмо от бившия министър на правосъдието Атанас Славов на 8 април. В писмото до Прокурорската колегия Славов искаше да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдяните факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. Искането е изпратено и до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), както и до председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова.

Още: Правосъдният министър с 5 въпроса по казуса със Сарафов и Живко Коцев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Решен е на всичко": Осъден на доживотен затвор полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Има загинал при катастрофата с колата на Кирил Петков

За строителни измами: НАП проверява 40 заподозрени

Мигрантският натиск към страната ни намалява

Пълна кола: Хванаха 30 хиляди къса цигари край Белоградчик

15-годишен е задържан за кражба на кола в София

Двама мъже крадоха коне край Костинброд

Издирван от Интерпол американец е задържан в Благоевград

Откраднаха кутия с пари за лечение на млада жена

Съдът изслуша Рангел Бизюрев, ето какво разказа за убийството на Митко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com