Окончателно: Членовете на сегашния ВСС по закон ще могат да се уредят с топли местенца

1407
Окончателно: Членовете на сегашния ВСС по закон ще могат да се уредят с топли местенца
Снимка: Thinkstock

На днешния парламентарен контрол депутатите приеха окончателно предвидените промени в в Закона за съдебната власт (ЗСБ). Снощи правната комисия гласува на второ четене предложените промени и поправки, като ГЕРБ се отказа да ограничи външното финансиране на съсловни организации на юристи и магистрати.

Сред първите и най-дискусионни промени е възможността членовете на Висшия съдебен съвет да избират къде в системата да се върнат след края на мандата си – на длъжността, на която са били преди избора им или на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт. Това важи и за съдебните инспектори.

Реакция от САЩ заради Закона за съдебната власт: Надяваме се да не стане антиамерикански

Парламентарната група на ГЕРБ направи промени в проектозакона за изменение на Закона за съдебната власт, който предизвика много силна р...

Забрани и санкции

Едно от основните изменения, гласувано окончателно днес от парламента, беше в чл. 230 ЗСВ. В него се предвиди следното: "Когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление от общ характер, съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство". Досега текстът препращаше към чл.132 от Конституцията, а не предвиждаше отстраняване от длъжност за всички тежки умишлени престъпления от общ характер, а само за тези, свързани с правораздавателната дейност, пише "Правен свят".

Пример за възможността поправката да стане абсурдна даде вчера в правна комисия членът на съдебния съвет Галина Карагьозова - ако съдия е карал с превишена скорост, защото жена му е раждала, той ще бъде отстраняван.

Не липсват и промени в съществуващите забрани за магистратите: магистрат не може "да упражнява търговска дейност под каквато и да е форма, включително лично, чрез подставено лице и/или със скрит пълномощник или да е съдружник, управител или да участва в надзорни, управителни съвети или съвети на директорите или в контролни органи на търговски дружества, кооперации или юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност, с изключение на професионални сдружения, в които членуват".

Възнаграждения

Българите масово не знаят какво е "съдебна реформа"

Обществото, като цяло – 86%, е дълбоко не наясно какво в крайна сметка, представлява „Съдебна реформа” - в какво се...

Такива, които нямат право да получават са: "за извършване на дейност по договор или друго правоотношение с държавна, общинска или обществена организация, търговско дружество, кооперация, юридическо лице с нестопанска цел, физическо лице или едноличен търговец и да упражнява свободна професия или друга платена професионална дейност".

Такива, които имат право да получават:

1) за извършване на научна или преподавателска дейност или упражняване на авторски права;

2) за участие в европейски и международни проекти и програми;

3) от участие в изработването на проекти на нормативни актове, които са възложени от Народното събрание, Висшия съдебен съвет или органи на изпълнителната власт.

Прокуратурата: Депутатът със суджуците уволнявал полицаи, за да прикрие престъпление

Медиите направиха публично само едно от престъпленията на Живко Мартинов. Всъщност има пет престъпления – едно от тях е по отнош...

Депутатът от БСП Филип Попов посочи, че по този начин текстът може да се тълкува като забрана депутатите да могат да получават пари от договор за наем, например. Въпреки забележката му промените бяха приети във вида, в който са предложени от правната комисия.

Съвет за партньорство към ВСС

Депутатите одобриха и изцяло ново съдържание на чл. 217 от ЗСВ. С него се създава Съвет за партньорство към ВСС, в който влизат трима членове на съвета, представители на организациите на магистратите (с членски състав не по-малък от 5 на сто от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите), както и представители на магистратите нечленуващи в съсловни организации.

Заключителната си разпоредба

Така проектът стигна до заключителната си разпоредба, с която беше даден 30-дневен срок от влизането в сила на промените на всички магистрати, членовете на ВСС и инспекторите да подадат декларации по чл. 195а ЗСВ. Т.е. "за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения". Досега това задължение имаха само новоназначените магистрати, а след измененията то вече обхваща всички съдии, прокурори и следователи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com